Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Početna

Obilježavanje Nove 1431.h.g. u Rogatici

Subota je, 03. muharrem 1431.H., 19. decembar 2009. godine, snijeg u Sarajevu pada kao iz rukavice, dok u Rogatici do iza podne grije sunce. Poslije ikindije ispred džamije Kralj Fahd treba da krene autobus za Rogaticu, sa Rogatičanima i onima koji vole Rogaticu i našu lijepu Istočnu Bosnu.

 

Klikova: 10409

Opširnije: Obilježavanje Nove 1431.h.g. u Rogatici

Bajrami u mom kraju

Bajrami u mom kraju

Posebno lijepa atmosfera bi vladala u nasoj kuci u danima pred i za vrijeme samih bajrama.
Vec heftu ranije bi mati pocela sa velikim pospremanjem kuce i prala je sve sto se oprati dalo i brisala prasinu sa svega i svacega po kuci.
Mi bi se trudili da sto manje smetamo i da ne zanovijetamo puno.
Iz ormara bi vadila store, vezeni stolnjak, kao i razne vezene ukrase koje je metala po ormarima, ispod radija, televizije, po stolicama i svuda gdje bi nasla pogodno mjesto.

Klikova: 10734

Opširnije: Bajrami u mom kraju

Portret jednog savremenog duhovnog učitelja

Ovo je posljednje poglavlje iz knjige „Kitab“, čiji je autor rahmetli hadži hafiz Mustafa efendija Mujić; knjigu je objavila izdavačka kuća „Libris“, u Sarajevu. Priredio Samir Beglerović 

Datum: 17.07.2009. 

Šejh hafiz Mustafa ef. Mujić rođen je 15. 5. 1910. godine u Rogatici od oca Osmana i majke Fatime. Majku nije zapamtio jer je preselila na Ahiret u Bosanskom Novom za vrijeme prvog svjetskog rata. Slabo se sjeća i oca koji se, kada se vratio iz rata, razbolio i umro. Šejh-hafiz, kao siroče bez oca i majke, odrastao je u dedinom i naninom okrilju. Dedu i nanu je izuzetno volio i pazio. U posljednjim časovima njihovog boravka na ovom svijetu Šejh-hafiz im je hizmetio i njegovao ih. Prije vojske se oženio sa Bahtanović Hasnijom iz Karačića (selo nedaleko od Rogatice) koja tada imaše svega 16 godina.  

Klikova: 10271

Opširnije: Portret jednog savremenog duhovnog učitelja

Godišnjica smrti Kasima-ef Dobrače

Pod naslovom „Otpočelo suđenje grupi narodnih izdajnika na čelu sa Kasimom Dobračom“, „Oslobođenje“ od 19. septembra 1947, petak, počinje svoje izvješće sa jednog od najmonstruoznijih političkih procesa muslimanskoj inteligenciji u BiH. „Oslobođenje“ od 26. Septembra iste godine (opet petak) donosi naslov „Izrečena presuda grupi izdajnika na čelu sa Kasimom Dobračom“....

Rođen je 1910.godine u Vraglovima, džemat Sočice kod Rogatice. Poslije mekteba i osnovne škole došao je u Sarajevo i upisao se na Gazi Husrevbegovu medresu. Po završetku nižeg tečaja na Medresi, prelazi na Šerijatsku sudačku školu koju završava 1927/28.godine. Potom odlazi u Kairo i upisuje se na el-Azhar, gdje studira islamske teološke nauke i diplomira 1935.godine, nakon čega se odmah vraća u domovinu i stupa u službu kao vjeroučitelj u građanskim školama u Sarajevu, kasnije kao nastavnik-muderris, prvo u Islamskoj ženskoj vjerskoj školi (Ženska medresa), a onda u Gazi Husrevbegovoj medresi. Jedno vrijeme radio je kao vjeroučitelj u Realnoj gimnaziji u Mostaru i vjerski odgojitelj u srednjoškolskom internatu društva “Gajret”. 

Klikova: 10773

Opširnije: Godišnjica smrti Kasima-ef Dobrače

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version