A+ A A-

Dan Armije BiH

Možda se nekad i negdje stvarala vojska i pod težim uslovima, možda je neka vojska vodila i herojskiju borbu od ovdašnje, ali ono što je napravila Armija Bosne i Hercegovine opire se svim naporima sjećenja, svim pokušajima da se u istoriji nađe sličan primjer. Upravo kao što se ono što je učinila Armija BiH ne može naći ni u jednoj ratnoj teoriji, ni u jednoj ratnoj praksi, od Sun Cu Vua do Napoleona.

U neku ruku, ta je i razumljivo. Jer, koja to ratna teorija može smisliti, a kamoli izvesti nešto slično onome što je izveo Hamdija Abdić u operaciji Tigar – sloboda 94? – kada je namagarčio Fikreta Abdića! Koja je ratna teorija mogla predvidjeti otpor u Sarajevu, gdje su bez ikakavog oružja, danima bez grama hrane, vode, bez ijedne egzistencijalne a kamoli civilizacijske potrepštine, taj grad odbranili njeni građani!? Kako objasniti rat u državi gdje je odbrana svakog grada predstavljala herojstvo za sebe? Kako objasniti…

 

1991. OSNIVANJE PATRIOTSKE LIGE BIH

 

 Sedmog i osmog februara 1992. godine, u selu Mehurici kod Travnika, odrzano je vojno savjetovanje koje ce kasnije ponijeti epitet historijsko, a na kome su se sastali komandanti regionalnih stabova i dio Glavnog staba Patriotske lige BiH. Cilj savjetovanja bilo je usaglasavanje planova po regijama i podjela zadataka za naredni period. Priprema ovog skupa pocela je krajem 1991. godine. General Sefer Halilovic tvrdi: "Sedmog i osmog februara 1992. godine, u selu Mehurici kod Travnika, odrzano je vojno savjetovanje koje ce kasnije ponijeti epitet historijsko, a na kome su se sastali komandanti regionalnih stabova i dio Glavnog staba Patriotske lige BiH. Cilj savjetovanja bilo je usaglasavanje planova po regijama i podjela zadataka za naredni period. Priprema ovog skupa pocela je krajem 1991. godine, kada sam svim stabovima na terenu poslao uputstvo: Zadaci RVS. Bio je to dokument kojim su, pored ostalog, udareni i temelji domacoj namjenskoj industriji. Kada smo se sastali, podnio sam uvodno izlaganje o tadasnjoj vojnoj i politickoj situaciji i procjenu i ocjenu buduce strategije. Osnova ovog izlaganja na savjetovanju je prihvacena i sazeta u prve dvije tacke najvaznijeg dokumenta PL-a: Direktive za odbranu suvereniteta Republike Bosne i Hercegovine. Izlaganje i izvjestaji komandanata, neposredna razmjena misljenja i saznanja, kompletirali su ovaj dokument, koji je zavrsen 25. februara u Sarajevu. U pripremi i realizaciji dokumenta, kao i u vodjenju skupa u Mehuricima, kao savjetnici su mi pomagali Rifat Bilajac i Zicro Suljevic. No, Direktiva je moj rucni rad: u rukopisu je i umnozena, tek kasnije prekucana i dostavljena komandantima regionalnih stabova."

 

 

 

ARMIJA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

 

 

Zvanicno, nastala je 15. aprila 1992. Od Zelenih beretki, PL-a, policije, rodoljuba, bosanskih patriota... Najlakse je i najcasnije sjetiti se svega onog sto je iskazala i pokazala tokom rata. Od neizmjernog patriotizma, preko zapanjujuce hrabrosti do zadivljujuce spremnosti da se bori, iako nije imala ni dovoljno hrane, a kamoli oruzja i municije. U takvim, dakle ni u kakvim uslovima, uspjela se suprotstaviti dvostrukoj agresiji, odbraniti i sacuvati dobar komad bosanske zemlje i izvojevati pobjede u najkrvavijim bitkama. Ali, izgubila je jednu, mozda najvazniju: nije uspjela sacuvati sebe. Ima i onih koji danas tvrde da su isti uzroci zapravo i razlozi sto pobjeda nije bila daleko ubjedljivija. Kada je agresija pocela, Sarajevom se pjevalo Ponesi zastavu, Dragane Vikicu, a komanda Specijalne jedinice MUP-a u Domu policije vrvjela je mladicima koji su htjeli da se bore. U tom prvom naletu agresije, policija je podnijela prvi udar agresora i bila spona svim ostalim naoruzanim pokretima i grupama. Onda je Armija objedinila sve i u svoje redove primila.

 (preuzeto sa http://www.vojska.net)

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Neki od sadržaja

Razni tekstovi

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Login or Register

LOG IN

fb iconLog in with Facebook

Register

User Registration