Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Esma Palić 20 godina od smrti supruga heroja

Svaki dan za mene je sjećanje. Nikada se neću oduprijeti toj boli, naučila sam živjeti s njom, kaže za naš list Esma Palić, supruga rahmetli Avde Palića, pukovnika Armije RBiH i komandanta odbrane Žepe. Ovi dani su najteži za nju i kćerke jer je u ljeto 1995. Avdo posljednji put viđen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SJEĆANJE NA AVDU PALIĆA

Najteže mi je bilo kćerkama objasniti gdje im je otac 

 

Svaki dan za mene je sjećanje. Nikada se neću oduprijeti toj boli, naučila sam živjeti s njom, kaže za naš list Esma Palić, supruga rahmetli Avde Palića, pukovnika Armije RBiH i komandanta odbrane Žepe. Ovi dani su najteži za nju i kćerke jer je u ljeto 1995. Avdo posljednji put viđen. 

Osjećaj stida i srama

Tačnije, 27. jula 1995. godine zarobio ga je pomoćnik načelnika za bezbjednost i obavještajni rad Generalštaba Vojske RS Zdravko Tolimir i doveo na komandno mjesto kod generala Ratka Mladića. Narednih 15 dana Palić je proveo u Rogatici, gdje ga je ispitivao načelnik bezbjednosti Generalštaba Ljubomir Beara, da bi nakon toga bio prebačen u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini, odakle ga je u noći sa 5. na 6. septembar 1995. izveo Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac i otad mu se gubi svaki trag. 

Sve do 2009. godine trajala je Esmina neprestana borba u potrazi za istinom. U haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu u avgustu 2009., uz najviše vojne počasti, obavljena je dženaza ratnom komandantu Žepe Avdi Paliću.

- Ono što je danas najvažnije jeste da su Avdini posmrtni ostaci pronašli svoj vječni smiraj na lijepom mjestu, u blizini njegovih najodanijih saboraca. Najgora od svega bila je neizvjesnost i, kada vidim da postoji još toliko porodica koje traže svoje najmilije, mogu da kažem da sam među onim sretnijima koji su uspjeli riješiti ovu bol. Čovječanstvo ne bi smjelo imati mira sve dok se posmrtni ostaci nestalih u BiH ne pronađu. Pogotovo mi u BiH moramo imati osjećaj stida, srama i odgovornosti - poručuje hrabra Esma. 

Bijes na društvo

Najteži roditeljski zadatak imala je kada je svojim kćerkama Semri i Nejli morala objasniti gdje je njihov otac, kako je mučki ubijen. 

- Na neki način su odrastale s istinom. Ali Avdini posmrtni ostaci su pronađeni u najosjetljivijem razdoblju njihovog života, pubertetu. I tada je, zaista, bilo teško objasniti, odnosno zadržati taj njihov bijes na društvo kada su spoznale da je njihov otac toliko godina bio u blizini, a da smo mi godinama kopali, prekopavali terene tragajući za njegovim posmrtnim ostacima - prisjeća se Esma.  

Danas je kćerka Semra na master studiju u Holandiji i uspješno ga privodi kraju, a mlađa Nejla je studentica SSST-a u Sarajevu. Otac bi bio ponosan na njih i, kako kaže Esma, “hvala Bogu da su izabrale pravi put, da su izabrale obrazovanje”.

ČINJENICE

  •  Na pregovorima o evakuaciji civila iz tzv. zaštićene zone Žepa 27. jula 1995. godine u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, kukavički su zarobljeni i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe, koji su, također, ubijeni
  • Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u Vragolovima kod Rogatice u novembru 2001., ali nisu bili identificirani sve do avgusta 2009. godine
  • Lokacija na kojoj je mučki ubijen Avdo Palić nije poznata. Prema nalazima obdukcije, zaključeno je da je, najvjerovatnije, ubijen pucnjem u glavu. Pretpostavlja se da mu je pucano sleđa
  • U haškoj presudi generalu Vojske RS Zdravku Tolimiru, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kao zločin genocida okvalificirano je i ubistvo pukovnika Avde Palića te članova Ratnog predsjedništva Žepe Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića nakon evakuacije bošnjačkog stanovništva iz ŽepeAutor: E. TRAKO  

AVAZ

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version