Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Sudska analiza – Brane Planojević: Stražar u “Rasadniku” ili žrtva upravnika

Sudska analiza – Brane Planojević: Stražar u “Rasadniku” ili žrtva upravnika

Planojević je naglasio da je “imao stresove” zbog Bojića, koji ga je tukao kako u “Rasadniku” tako i prije rata, pojasnivši da ga je udarao šakama, nogama, te da ga je znao i onesvijestiti. Kako je izjavio, Bojića su se bojali i stražari i zarobljenici.

 

 

 

 

Sudska analiza – Brane Planojević: Stražar u “Rasadniku” ili žrtva upravnika

Autor: Lamija GreboDatum: 20.12.2017

 

Nakon deset mjeseci suđenja, Sud BiH će u četvrtak izreći presudu Brani Planojeviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen na području Rogatice.

 

Planojević je optužen da je 1993. i 1994. godine, kao stražar u zatočeničkom centru “Rasadnik”, pomagao u ubistvima i silovanju te mučio zatočenike.

 

Tokom dokaznog postupka iskaz je dalo oko 20 svjedoka, uključujući optuženog, koji je svjedočio u svoju korist, te nekoliko vještaka.

 

Planojević se u nekoliko navrata nije pojavio na suđenju, zbog čega mu je bio određen i pritvor. Udaljavan je iz sudnice zbog dolaska u alkoholiziranom stanju te upozoravan zbog nedoličnog ponašanja.

 

Izvođenje zatvorenika

 

Neki svjedoci Tužilaštva tvrde da je optuženi Planojević iz prostorije u “Rasadniku” izveo Himzu Brankovića, koji je ubijen.

 

Šemso Vatreš je kazao da je Brane izvodio zatvorenike na ispitivanje kod upravnika Vinka Bojića.

 

“Čim je došao Vinko za upravnika, počela su ubistva. Prvo je ubijen Himzo Branković. Došao je Brane na vrata i zovnu Himzu. On se javio i pošao da uzme jaknu. Rekao mu je da mu neće trebati. Nije se više vratio”, ispričao je svjedok.

 

Posvjedočio je da je Vinko njemu i još jednom zatvoreniku kazao da ukopaju Brankovića, te da je zakopao Bećira Ćutahiju, koji je također izveden i ubijen. Vatreš je rekao da je i Ćutahiju odveo Brane.

 

Svjedok je istaknuo da ga Brane nije ispitivao niti udarao, ali ga je vodio na obavljanje radova.

 

Bivši zatočenik iz “Rasadnika” Nusret Kepeš je također kazao da je Brane odveo Brankovića iz barake u kojoj je bio zatvoren. Zbog nekih riječi koje je uputio svjedoku, optuženi je “udaljen iz sudnice”.

 

I svjedokinja F.K., s čijeg je dijela svjedočenja javnost bila isključena, ispričala je da je Planojević iz prostorije izveo Brankovića na ispitivanje kod upravnika.

 

Šefik Hurko je također rekao da je Planojević odveo Brankovića kod upravnika Vinka Bojića. Prema svjedoku, dolazio je i po neke žene i govorio da i one moraju kod upravnika. Hurko je kazao da je Alija Omerhodžić, bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), odveden u aprilu 1994. godine, kada su u smjeni bili Bojić i Planojević.

 

“Čuješ pomaganje i motorka se pali. Sutradan je Vinko izveo mog oca da briše krv u njegovoj kancelariji i on mu je pucao iznad glave. Nas su poveli potom do poljskog WC-a, namjerno kraj šahta, gdje sam vidio Alijino odijelo i ruku, ja mislim”, izjavio je svjedok.

 

Naveo je da je Bojić izveo i Adila Mušovića, nakon čega se čulo lupanje i pucanj, a da je nakon toga Brane došao i rekao da ga je Vinko poslao po Naila Mušovića, i onda se isto čulo.

 

“Adila Mušovića je izveo Planojević – isti postupak, čuo se pucanj. Nail je kasnije odveden. Sve isto se čuje”, kazao je svjedok Amir Jamaković.

 

Svjedočeći u vlastitu korist, optuženi je negirao i da je maltretirao Adila Katicu, kao i da je izveo Bećira Ćutahiju kod upravnika. Također je negirao i odvođenje Adila i Naila Mušovića.

 

“Kad sam ovdje došao, pričali su da su mlaćeni, žene da su silovane – ja to nisam znao. Djecom se kunem… Ja tek sad slušam da su ubijeni, stvarno nisam znao da su ubijeni”, rekao je Planojević.

 

Jedno ili više premlaćivanja

 

Nazif Dumanić je ustvrdio da je tri puta premlaćen u “Rasadniku” i da su u tome učestvovali Vinko Bojić i Brane Planojević. Adil Katica je nakon predočavanja izjave iz istrage također kazao da ga je nekoliko puta udario Planojević.

 

Optuženi Planojević je rekao da je samo jednom, pod prijetnjom i naredbom Vinka Bojića, udario zatvorenika u zatvoru “Rasadnik” u Rogatici.

 

Bojić mu je, kako je istakao optuženi, naredio da jednog čovjeka udari palicom, što je on uradio pod prijetnjama. Optuženi je kazao da ne zna koji je to bio zatvorenik, ali da nije smio odbiti Bojićeva naređenja.

 

“Žao mi čovjeka… Nije moje da nekoga tučem”, izjavio je Planojević, dodavši da mu je tada Bojić oteo palicu, opalio šamar i izbacio ga iz prostorije. Optuženi je napomenuo da je na hodniku “čuo da puca palica”.

 

Planojević je naglasio da je “imao stresove” zbog Bojića, koji ga je tukao kako u “Rasadniku” tako i prije rata, pojasnivši da ga je udarao šakama, nogama, te da ga je znao i onesvijestiti. Kako je izjavio, Bojića su se bojali i stražari i zarobljenici.

 

Optuženi je kazao da je izveo dvije žene, koje su silovane, tako što im je rekao da ih zove komandir i da su one same otišle. Pojasnio je da je mislio da idu obavljati radove, a da je njemu kazano da ide kod štale. Negirao je da je bio u prostoriji kada se dešavalo silovanje.

 

Predsjednik Udruženja logoraša u Rogatici, Hašim Šabanić je rekao da je Planojevića u “Rasadniku” vidio jednom ili dva puta, te da je optuženi bio raspoređivan da ide na radove s grupama.

 

“Čuo sam da je Vinko Bojić maltretirao Branu, šamarao ga i prijetio ako on neće nešto da uradi”, ispričao je svjedok, dodavši da mu niko nije ništa kazao ružno za optuženog.

 

Jelenka  Đukić je navela da se optuženi bojao svog rođaka Vinka Bojića, koji je maltretirao njegovu porodicu i selo. Jedne prilike svjedokinja je, kako je rekla, pokraj “Rasadnika” vidjela kako Bojić naređuje Brani da ošamari Sinana, koga nije poznavala. Istakla je da je tada Bojić tukao Sinana i optuženog.

 

“Nisam čuo da je ikog išibao ili koga naružio”, izjavio je Halid Kustura, dodavši da mu ni poslije rata niko nije pričao da ga je Planojević maltretirao. Negirao je da je ikada vidio da je Planojević izvodio ili zvao noću Himzu Brankovića. Kustura je kazao da nije čuo da je optuženi nekoga tukao ili maltretirao u logoru “Rasadnik”.

 

Suđenje Planojeviću počelo je u februaru 2017. godine.

http://detektor.ba/sudska-analiza-brane-planojevic-strazar-u-rasadniku-ili-zrtva-upravnika/

 

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version