Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Akademiku Dževadu Jahiću uručena „Povelja ‘Muhamed Hevai Uskufi’

U sklopu programa akademiku je dodijeljena Povelja “Muhamed Hevai Uskufi” za doprinos u razvoju bosanskohercegovačke lingvistike i filologije.

 

 

 

Akademiku Dževadu Jahiću uručena „Povelja ‘Muhamed Hevai Uskufi’ 

 

Medžlis Islamske zajednice Tuzla povodom 21.februara Međunarodnog dana maternjeg jezika organizirao je predavanje na temu “Bosanski jezik – pitanje identiteta“, na kojem je predavač bio akademik prof.dr.sc. Dževad Jahić. Predavanje je održano u srijedu, 21. februara u Bosanskom-kulturnom centru TK.

 

U sklopu programa akademiku je dodijeljena Povelja “Muhamed Hevai Uskufi” za doprinos u razvoju bosanskohercegovačke lingvistike i filologije.

 

U ime organizatora, Medžlisa IZ-e Tuzla, prigodnim riječima obratio se glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović koji je istakao da je ovo prilika da osvijestimo važnost našeg maternjeg jezika, bosanskog jezika. Na ovaj dan smo se prisjetili i našeg velikog Muhameda Hevai Uskufija. Ugostili smo djecu iz Konjević Polja, Bratunca i Vlasenice kojima se osporava upotreba njihovog maternjeg jezika, i oni su itekako svjesni onog što im se ne da, a na što imaju pravo – kazao je glavni imam Huskanović.

Huskanović se još jednom zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ove važne manifestacije.

 

Povelju Muhamed Hevai Uskufi” ustanovio je Medžlis Islamske zajednice Tuzla 2010. godine u čast Tuzlaka Muhameda Hevai Uskufija, autora prvog stihovanog Bosansko-turskog rječnika u svijetu. Komisija za dodjelu Povelje u sastavu prof. dr. sc. Amira Turbić-Hadžagić (predsjednica), doc. dr. sc. Elvir Musić (član), dr. sc. Amina Šiljak-Jesenković (članica), prof. dr. sc. Amir Karić, (član) i hfz. Ahmed Huskanović (član) odlučila je da ovogodišnju Povelju dodijeli akademiku prof. dr. sc. Džeavdu Jahiću.

 

Obrazloženje odluke o dodjeli Povelje iznijela je predsjednica komisije prof. Amira Turbić-Hadžagić, a prof. Jahiću „Povelju ‘Muhamed Hevai Uskufi’ za doprinos u razvoju bosanskohercegovačke lingvistike filologije” dodijelio je glavni imam Medžlisa IZ-e Tuzla, hfz. Ahmed-ef. Huskanović.

 

Na svečanoj dodjeli nagrade prof. Jahić se zahvalio na uručenom priznanju, pozdravivši važan potez organizatora da na ovaj način historijsku vrijednost, kao što je bosanski jezik, zaštiti od nastraja, neznanja, dezinformacija i drugih udara kojima je danas često izložen.

-Bosanski jezik je prvorazredna vrijednost, ali i prvorazredno sredstvo da se Bosni i Bošnjacima oduzme ono što im je historija ostavila, tako da je ovo prilika da se okrenemo svojim vrijednostima – kazao je prof. Jahić.

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version