Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

KALESIJA - Tribina Bosna i Hercegovina ponosna i prkosna

U prepunoj velikoj sali kalesijskog BKC-a održana je tribina pod nazivom “Bosna i Hercegovina ponosna i prkosna” na kojoj su govorili general Atif Dudaković i Nezim ef. Halilović Muderis.

 

 

 

 

General Atif Dudaković i Nezim Muderris Halilović

u prepunoj sali kalesijskog BKC-a

govorili o temi ‘Bosna prkosna i ponosna’

 

 

U prepunoj velikoj sali kalesijskog BKC-a održana je tribina pod nazivom “Bosna i Hercegovina ponosna i prkosna” na kojoj su govorili general Atif Dudaković i Nezim ef. Halilović Muderis.

 

Nakon učenja Kur’ana, intoniranja državne himne i spota “Devet heroja” Mustafe Isakovića, publici se prvi obratio Nezim Halilović Muderris, koji je govorio o hrabrosti naših boraca koji su odbranili BiH.

– Bosnu čuvaju Allah, dove naših dobrih nana i deda i šehidska krv naših boraca. Moramo se sjećati svih naših heroja. Samo sa ovog područja trojica su heroji oslobodilačkog rata: Mehdin Hodžić Senad, Nesib Malkić i Hajrudin Mešić. Dosta je i naših hrabrih boraca o kojima ništa nije zapisano. Mi moramo našu djecu učiti da znaju ko su naši heroji jer su u našim školama o tome ne uči, u školama su zabranjene riječi agresija i genocid. I poslije rata nastavlja se borba za BiH, kazao je, između ostaloga, Nezim Halilović Muderris.

 

Prisutni su s posebnom pažnjom slušali obraćanje generala Atifa Dudakovića, koji je govorio o odbrani od agresije, ali i o veremenu prije agresije i poslije agresije u kontekstu globalnih političkih odnosa, o raspadu Jugoslavije, o „JNA“, o referendumu i odluci da s ekrene putem nezavisosti.

 

– Mi smo danas prinuđeni na mnoge kompromise. Zbog nerazumijevanja i nepoznavanja stvari mnogi mnogi ne znaju pravo stanje stvari. Istina o ratu je samo jedna. Nema više istina. Nažalost, mi danas imamo situaciju da u manjem entitetu dodjeljuju odlikovanja ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću. To je isto kao kada bi danas Bundestag odlikovao Gebelsa i Hitlera. Dodik sanja da Bosnu pripoji Srbiju, ali i on i svi drugi moraju znati da i drugi, da i mi imamo svoje snove. Borba za istinu i za opstojnost Bosne će trajati. To moraju znati i naši mlađi. Nužno je da znamo svoju historiju. Jedan drugom moramo pomagati, kazao je general Atif Dudaković.

 

Osvrnuo se i na polemike u vezi sa (ne)dodjelom Šestoaprilske nagrade Orhanu Pamuku i Sttjepanu Mesiću.

 

– Bilo bi najbolje da tu nagradu daju našoj heroini nani Fati Orlović, koja je svima pokazala kako se bori za svoje, rekao je Atif Dudaković.

 

 

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version