Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Osmanović: Uskoro će se morati otvoriti pitanje unutrašnjeg uređenja BiH

Osmanović: Uskoro će se morati otvoriti pitanje unutrašnjeg uređenja BiH

"Mi bismo voljeli da se nađe mirovno rješenje između Kosova i Srbije, ali dovoditi u paralelu Kosovo i BiH je neodgovorno i o tome nećemo voditi raspravu", kazao je Osmanović. Istakao je da je predsjednik manjeg bh. entiteta i SNSD-a Milorad Dodik pokazao nervozu na pitanju razgraničenja Srbije i Kosova jer očito BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma jača svoje institucije. 

 

 

 

DRŽAVNI MINISTAR

Osmanović: Uskoro će se morati otvoriti pitanje unutrašnjeg uređenja BiH

 

 

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović komentarisao je za Klix.ba priče o eventualnim posljedicama korigovanja granica na Kosovu po BiH. On je istakao da će se uskoro morati otvoriti pitanje unutrašnjeg uređenja BiH, a da će taj proces ubrzati predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik.
"Politički je neozbiljno dovoditi uopće u pitanje granice Kosova i BiH. Naša zemlja je jedina država u Evropi koja ima hiljadugodišnje granice. To mnoge države, pa ni naši susjedi, nemaju", rekao je Osmanović. 

Zvaničnicima iz Republike Srbije poručio je da se ne miješaju u unutrašnju politiku BiH isto kao što se BiH ne miješa u unutrašnju politiku Srbije, a ni Kosova. 

"Mi bismo voljeli da se nađe mirovno rješenje između Kosova i Srbije, ali dovoditi u paralelu Kosovo i BiH je neodgovorno i o tome nećemo voditi raspravu", kazao je Osmanović. 

Istakao je da je predsjednik manjeg bh. entiteta i SNSD-a Milorad Dodik pokazao nervozu na pitanju razgraničenja Srbije i Kosova jer očito BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma jača svoje institucije. 

"Ovo što radi Dodik pokazuje da RS postaje ozbiljan problem. Toga su svjesne i Sjedinjene Američke Države i Evropska unija. RS postaje ozbiljan problem ne samo kretanju BiH na euroatlantskom putu nego postaje teret i cijelom regionu. Morat će se uskoro otvoriti pitanje unutrašnjeg uređenja BiH, a Dodik će to ubrzati svojom politikom", rekao je Osmanović. 

Ponovio je kako su vanjske granice BiH nesporne, ali unutrašnje uređenje u pravcu Dejtona 2 definitivno će ubrzati politika Milorada Dodika koji je teret kompletnom regionu. 

"Vidimo da se radikalni elementi lijepe na takvu politiku u Srbiji. To bi moglo dovesti do eskalacije u cjelokupnom regionu od Kosova, preko Makedonije i tako dalje. To ne odgovara EU i SAD-u", smatra Osmanović. 

Ministra civilnih poslova BiH pitali smo da li, prema njegovim procjenama, EU ima kapacitete da se nosi s problemima na Balkanu s obzirom na unutrašnje probleme u EU.

"BiH iza sebe ima Dejtonski mirovni sporazum koji je čvrst međunarodni ugovor i on je obavezujući za sve. To je sporazum iza kojeg stoje svjetske sile i o njemu mora voditi računa i EU i zemlje članice EU. Bilo kakve političke tenzije na zapadnom Balkanu ne odgovaraju EU", zaključio je Osmanović.

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version