Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Kurtćehajić: Zatajile su i politička i intelektualna javnost u BiH

Kurtćehajić smatra da Dodik pravi polarizaciju, jer je predsjednik manjeg bh. entiteta, da jednoga dana RS i Republika Srbija budu jedno, „a to je toliko antidejtonsko djelovanje koje zaslužuje odgovor od visokog predstavnika da takve stvari sankcionira“.

 

 

 

 

IZBORI 2018. Stranka za BiH

 

Kurtćehajić: Zatajile su i politička i intelektualna javnost u BiH

 

Svaki pokušaj da se razbija integritet, suverenitet u BiH ponovo vraća stanje devedesetih..

 

Bolje je politički suspendirati jednog čovjeka nego stvoriti pretpostavke za neki budući rat, kazao je danas Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca (FBI) i nosilac liste Stranke za BiH za Parlamentarnu skupštinu BiH.

 

On je danas na tribini o temi „Kako zaustaviti Dodikovo pravolinijsko razbijanje Bosne“ rekao da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik već godinama radi na razbijanju BiH, a na takva njegova djelovanja ne postoji adekvatna reakcija nadležnih, zatajila je i politička i intelektualna javnost u BiH.

 

- Jer, ako Dodik kaže da je njegov cilj nezavisna Republika Srpska, pa ukoliko na te izjave nema reakcije, onda to nije uredu. Takva jedna izjava bi morala biti sankcionirana, jer je crvena linija prijeđena – rekao je Kurtćehajić.

 

Podsjetio je da je nekadašnji visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) za dvije godine mandata (2002.-2004.) oko „60 političara iz bh. entiteta udaljio s političke scene za puno manje grijehe nego ovo što Dodik danas izjavljuje, a visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) nije u stanju da to suspendira“.

 

Kurtćehajić smatra da Dodik pravi polarizaciju, jer je predsjednik manjeg bh. entiteta, da jednoga dana RS i Republika Srbija budu jedno, „a to je toliko antidejtonsko djelovanje koje zaslužuje odgovor od visokog predstavnika da takve stvari sankcionira“.

 

- Dodikova retorika čak može dovesti do nečega što niko od nas ne bi želio, a to je - nekog budućeg rata. Bošnjački narod bi morao prihvatiti da mu nestane jedina domovina, hiljadugodišnja Bosna. To ne može da se desi bez sukoba – istakao je on.

 

Kurtćehajić smatra da mediji, intelektualni establišment koji BiH žele dobro, moraju vršiti pritisak na visokog predstavnika da Dodiku zabrani bavljenje politikom.

 

- Visoki predstavnik za BiH ima ovlaštenja da uradi sve što je potrebno da zaštiti državu BiH i on može donijeti odluku da se Dodiku zabrani bavljenje politikom, na pet ili 10 godina. Neka ga vremenski suspendira i Bosna će dahnuti – naglasio je Kurtćehajić.

 

Također, i Mirsad Tokača, nosilac liste SBiH za Skupštinu Kantona Sarajevo, smatra da nije bitan Milorad Dodik, koji je, kako je kazao, kao persona irelevantan, već je „važan čovjek koji trenutno u rukama drži instrumente u administrativnom aranžmanu i može ugroziti mir u BiH“.

 

- Vremena za adekvatnu reakciju i zaustavljanje Milorada Dodika ima, a konkretno rješenje imaju Tužilaštvo BiH i visoki predstavnik u BiH. Tužilaštvo BiH bi trebalo odavno da radi svoj posao, a visoki predstavnik iz politike može da eliminira sve one koji ugrožavaju mir, koji ne poštuju Dejtonski sporazum i konvencije o ljudskim pravima – naglasio je Tokača.

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version