Rogatica Home Page

Switch to desktop Register Login

Milorad Sokolović - srpski narod u Rogatici ostao izolovan jer je muslimansko stanovništvo držalo grad u obruču

Svjedok Odbrane Božidara Perišića i Vinka Zoranovića je kazao da je srpski narod u Rogatici u maju 1992. godine ostao izolovan jer je muslimansko stanovništvo držalo grad u obruču.

 

 

 

 

 

Perišić i Zoranović: Rogatica u blokadi

Datum: 

Svjedok Odbrane Božidara Perišića i Vinka Zoranovića je kazao da je srpski narod u Rogatici u maju 1992. godine ostao izolovan jer je muslimansko stanovništvo držalo grad u obruču.

Milorad Sokolović je ispričao da je do početka rata bio odbornik u Skupštini opštine Rogatica, a krajem 9. aprila 1992. godine postaje predsjednik Kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS), naglasivši da nije bio član te partije. Paralelno s tim funkcijama, kako je rekao, bio je i predsjednik Izvršnog odbora.

Tokom marta iste godine, naveo je svjedok, kroz društveno-politički rad u Rogatici tenzije rastu i narušava se harmonija. Situacija se usložnjavala, te dolazi do ekstemnih događanja zbog pojedinaca, kazao je on.

Prisjetio se pregovora i sastanaka s muslimanskim dijelom stanovništva, kojima je prisustvovao, gdje je razgovarano o podjeli na dvije lokalne zajednice. Prema njegovim riječima, formirana je komisija koja je radila na podjeli opštine i pravljenju karata.

“Na redovnoj sjednici Skupštine konačno je donesena ta odluka o podjeli i rad se nastavio krajnje racionalno. Taj rad je funkcionisao do maja. Prva srpska žrtva je bila 6. maja – desio se incident i to je učinilo da mi više ne funkcionišemo u istoj zgradi”, rekao je svjedok, pojasnivši da je u aprilu došlo do podjele policije.

Posvjedočio je da je vrlo brzo, nakon incidenta i stradanja srpske porodice na Borikama, ubijen još jedan Srbin, a 20. maja na obroncima Rogatice presretnut je i ubijen Dražen Mihajlović.

Prema njegovom kazivanju, tada je obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da se više ne mogu voditi razgovori jer mu je od pregovarača s muslimanske strane rečeno da će se sahrane riješiti ako kod njih dođe do još deset do 15 stradanja.

“Time su završeni razgovori s predstavnicima muslimanskog naroda. Rogatica ostaje u blokadi. Srpski narod postaje izolovan jer muslimansko stanovništvo drži grad u obruču. U samom gradu praktično su na vlasti muslimani sa svojim formacijama”, opisao je svjedok, dodavši da nije imao zvaničnih informacija da su se dešavala silovanja Bošnjakinja, paljenje kuća i istjerivanje muslimanskog stanovništva.

Izjavio je da on, zbog blokode, 40 dana nije mogao otići svojoj kući u Donje Polje i da je ta blokada riješena konfliktnom situacijom, o kojoj ne može govoriti jer nije bio učesnik toga.

Božidar Perišić i Vinko Zoranović optuženi su za progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine, učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Naredno suđenje je zakazano 17. jula.

Ucinimo nesto za nas grad... Ne zaboravi Rogaticu ... www.rogatica.com

Top Desktop version