Okupljanje u Šetićima nakon ranjavanja Avde Osmanovića

Povratnici traže kaznu za napadača

Povratnici u rogatičko selo Šetiće jučer su se okupili u selu kako bi uputili poziv nadležnim organima da zaštite njihovu imovinu i ličnu sigurnost. Nakon što je njihovog komšiju i rođaka Avdu Osmanovića napao Rade Cvijetić, povratnici su zatražili da sud i tužilaštvo korektno urade svoj dio posla i procesuiraju napadača koji mu je nožem, prije nekoliko dana, nanio teške povrede. Elvedin Osmanović, sin teško povrijeđenog povratnika, kaže da je Avdo dobro.


 

– Odlično se oporavlja, počeo je piti čajeve, nema temperaturu, počeo je hodati i mislim da će sve biti dobro. O svemu ovome on nerado govori – kazao nam je Osmanović.

 

Avdo je napadnut na svojoj livadi, nakon što je tuđe ovce udaljio od svojih. Komšija je u Šetiće doselio iz Vareša i na tuđim je imanjima napasao svoju stoku.

 


 

Povratnici tvrde da je u posljednjih 15 dana nasilno otvarao njihove ograde. Istog dana, kako nam je saopćeno iz CJB Istočno Sarajevo, Cvijetić je uhapšen i policiji je dobrovoljno predao nož koji je koristio u napadu.

 

– Meni je 57 godina, pamtim najmanje 50, ali ovakvih problema nismo imali sa svojim komšijama Srbima, s Motikama, Ćebama, Stojanovićima i drugim. Izuzimam ratni period koji bi se dao analizirati. I danas s njima sarađujemo, trgujemo – kazao nam je Ibrahim Osmanović.

 

Spremni na dijalog

 

U Šetićima je prije rata živjelo oko 50 bošnjačkih porodica. Do danas je obnovljeno 13 kuća, elektrificirano pola sela, ostatak bi trebao naredne godine, a tri porodice stalno žive u prelijepom mjestu nadomak Borika.

 

– Nas iz Šetića ima najmanje 200 ljudi koji su završili fakultete, koji žive u Sarajevu, drugim gradovima, dijelom u dijaspori. Mi smo spremni za dijalog i volimo svoje selo, nećemo ga se odreći – kazao je u ime Šetićana Ibrahim Osmanović.

 


 

Komentariši