Javni Oglas

Na osnovu člana 21. stav 3. Zakona o raseljenim licima i povratnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH”, broj: 15/05), a u cilju planiranja, kvalitetne izrade i transparentne provedbe planova pomoći održivog povratka, u 2013. i 2014. godini Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavljuje

 

 

 

Bosna i Hercegovina

 

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE FEDERALNO MINISTARSTVO RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA

 

Bosnia and Herzegovina

 

FEDERATION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA FEDERAL MINISTRY OF DISPLACED PERSONS AND REFUGEES SARAJEVO; ALIPAŠINA 41. Tel/Fax: + 387 33 66 39 77, 20 45 52 e-mail: odrzivi@fmroi.gov.ba

 

 

 

 

Na osnovu člana 21. stav 3. Zakona o raseljenim licima i povratnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH”, broj: 15/05), a u cilju planiranja, kvalitetne izrade i transparentne provedbe planova pomoći održivog povratka, u 2013. i 2014. godini Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavljuje

 

J A V N I O G L A S

 

za podnošenje prijava/zahtjeva/projekata

 

ZA PROGRAM POMOĆI ODRŽIVOG POVRATKA – PROLJETNE / JESENJE SADNJE

 

1. Predmet javnog oglasa:

 

Prikupljanje

prijava/zahtjeva/projekata fizičkih lica – povratnika, radi pružanja pomoći u realizaciji projekata podizanja i povećanja kapaciteta voćnjaka, vinograda i plantažnih zasada orašastog i jagodičastog voća, kroz dodjelu sadnica drvenastog voća (jabuka, kruška, šljiva, breskva/nektarina, trešnja/višnja i orah), jagodičastog voća (jagoda, malina, borovnica, kupina i aronija) i vinove loze za proljetnu/jesenju sadnju.

 

2. Pravo učešća

Prijavu/zahtjev/projekt na Javni oglas mogu podnijeti:

fizička lica – povratnici na području Federacije Bosne i Hercegovine i povratnici iz Federacije BiH u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt BiH, koji zadovoljavaju osnovne uslove za implementaciju projekta- adekvatan zemljišni posjed minimalne površine 5000 m2, ukoliko apliciraju za sadnice drvenastog voća, odnosno 3000 m2 za sadnice jagodičastog voća ili vinove loze .

 

3.Opći kriteriji

 

Prijava/zahtjev obavezno treba da sadrži:

Lični podaci: Prezime (ime oca) ime podnosioca prijave, općina/opština povratka, godina povratka, puna adresa u mjestu povratka: selo ili MZ, ulica i broj, kontakt telefon (popunjen obrazac prijave ili čitko napisan zahtjev).

Obavezni dokazi

kopija LK (ovjerena);

potvrda/uvjerenje o ostvarenom povratku izdata od nadležog organa za općnu/opšinu povratka (original ili ovjerena kopija ne stariji od godinu dana);

posjedovni list / ZK izvadak na podnosioca ili čana už porodice, ili drugi važć dokument kojim se dokazuje pravo raspolaganja adekvatnim zemljišim posjedom (original ili ovjerena kopija ne stariji od godinu dana);

kuća lista povratničog domaćnstva (original ne stariji od 6 mjeseci).

Kuća lista povratničog domaćnstva treba da sadrž popis svih čanova porodice podnosioca prijave/zahtjeva/projekta koji su se vratili u prijeratno prebivališe, njihova starosnu dob, zanimanje i da li je zaposlen.

 

– Specifikacija

tražnog sadnog materijala po vrstama, sortama i količnama sadnica voć i/ili vinove loze (popunjeno na obrascu prijave ili čtko napisano u formi tabele).

 

4. Posebni kriteriji

Dokazi iz posebnih kriterija nisu obavezni i koristit ć se prilikom utvrđvanja prioriteta u izboru korisnika, a podnose ih povratnici, ukoliko postoje neki od slijedećh osnova:

– povratniče porodice koje su ostvarile povratak iz kolektivnog smješaja (ugovor sa donatorom);

– povratniče porodice kojima je obnovljen stambeni objekt iz budžta Federacije BiH (ugovor sa donatorom);

– povratniče porodice iz ranjivih kategorija: šhidske porodice, odnosno porodice poginulih boraca; ratni vojni invalidi; porodice nestalih; bivš logoraš; samohrane majke; porodice koje nemaju zaposlenih, odnosno koje nemaju prihoda (svi čanovi domaćnstva); povratak deficitarnih kadrova (ovjerena izjava podnosioca ili potvrda izdata od nadleže kantonalne i/ili općnske/opšinske služe u čjoj se evidenciji vodi o statusu).

 

5.Načn izbora korisnika

Izbor projekata i korisnika pomoć po osnovu ovog Javnog oglasa ć vršiti komisija koju ć imenovati federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Komisija ć razmatrati prijave u skladu sa ’’Procedurama za izbor korisnika za program pomoć održvog povratka – proljetne/jesenje sadnje’’ koje ć donijeti federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, te u skladu sa odredbama ovog Javnog oglasa.

Nepotpune i neblagovremene prijave neć se uzimati u razmatranje.

 

6. POSEBNE NAPOMENE

Obrazac prijave i tekst Oglasa ć biti dostupni u prostorijama Ministarstva, Terezije 56, Sarajevo, kao i na web stranici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica:

 

www.fmroi.gov.ba.

 

Dostavljanje prijava/zahtjeva/projekta se vrš na adresu:

 

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica

 

Sektor za razvojne projekte održvosti povratka

 

Alipašna 41, 71000 Sarajevo

 

sa naznakom „rijava na Javni oglas iz programa održvog povratka – proljetna / jesenja sadnja”

 

Javni oglas ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja

 

Dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona: 033/201-756 i 033/205-543.

 

 

 

 

M I N I S T A R

 

 

 

mr. Adil Osmanović

 

Broj: 03 –36- 2 – 63 – 2 /13

 

 

 

Sarajevo, 28.02.2013.godine

 

 

 

 

Komentariši