VIDEO i FOTO: U Rogatici sjećanje na zločine nad Bošnjacima 16.8.2013

Bošnjaci Rogatice prisjetili su se zločina počinjenih 1992. godine nad civilnim stanovništvom tog grada. Članovi porodica žrtava i predstavnici brojnih udruženja obišli su zgradu Osnovne škole Veljko Vlahović, koja je 1992. bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od hiljadu civila bošnjačke nacionalnosti iz ovog, ali i drugih gradova istočne Bosne. Preživjeli logoraši tvrde kako su za sve ove zločine odgovorni Rajko Kušić i Vinko Bojić. Pretpostavka je da se obojica kriju u Srbiji.

 

 

 

 

 

 

VIDEO:

 

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/71826/clanovi-porodica-zrtava-obisli-zgradu-osnovne-skole-veljko-vlahovic

 

 

federalna.ba

 

 
 
Zločince privesti pred lice pravde
 
Obilježena 21. godišnjica od zločina nad Bošnjacima u Rogatici

 

 

Oko 60 članica Udruženja “Žena – žrtva rata” i članova porodica nastradalih i žrtava koje su preživjele zločine posjetili su danas Rogaticu da bi obilježili 21. godišnjicu od masovnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom u tom gradu.

U organizaciji Udruženja “Žena-žrtva rata” danas su u Rogaticu došli  jednim autobusom i dva putnička  vozila članice Udruženja, preživjele žrtve i članovi porodica ubijenih.

Posjetili su srednju školu “Veljko Vlahović” u Rogatici gdje je u tom periodu bio zloglasni logor, te logor “Rasadnik” u Rogatici.

– Odali smo počast nevinim žrtvama. Svaki ratni zločinac bez obzira na nacionalnu pripadnost treba da odgovora za ono što je uradio, a posebno za masovna sistematska silovanja žena i muškaraca u Rogatici, jer je to bila uvijek tabu tema – kazala je Agenciji Fena tokom posjete Rogatici predsjednica Udruženja Bakira Hasečić.

– U logoru “Rasadnik” silovani su muškarci više puta i zlostavljani pod komandom Rajka Kušića, kojem je utočište dala Srbija, kao i Vinka Bojića koji je bio upravnik logora, ali oni su, nažalost, u bjekstvu – kazala je Hasečić.

– Mi se nadamo i imamo obećanje da će uskoro biti lišeni slobode i Kušić i Bojić kao i njihovi sljedbenici da bi na neki način pravda bila zadovoljena – kazala je ona.

Hasečić je naglasila da će Udruženje istrajati u svojim ciljevima da svaki zločinac odgovora za ono što je uradio, kako se nikada nikome na svijetu ne bi desila zlostavljanja i ovakvi zločini.

Članice Udruženja su tokom posjete nosile transparent s imenima logora u Rogatici gdje su bili zatočeni žene i muškarci, kao i fotografije s imenima osoba osuđenih za ratne zločine počinjene u tom gradu.

Hasečić je čestitala na profesionalnosti  Policijske uprave Rogatica jer je posjeta prošla normalno.

Naglasila je da je tokom rata u BiH, kroz spomenute logore prošlo na hiljade civila s područja općine Rogatica, ali i Žepe, Srebrenice, Goražda, Višegrada, Foče, Rudog.

Hasečić je podsjetila da je od 1992. do 1995. izvršen stravični ratni zločin masovnog i sistematskog silovanja na području općine Rogatica.

Za zločine počinjene na području općine Rogatica dosad su osuđeni Radisav Ljubinac na deset godina, Stojan Perković na 12  i Dragoje Paunović na 20 godina zatvora.

 

AVAZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši