DELEGACIJA OPĆINE NOVI GRAD U POSJETI OPŠTINAMA VIŠEGRAD, ROGATICA I PALE-PRAČA

 

 

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić zajedno sa saradnicima, posjetio je u utorak 10. septembra opštine, Višegrad, Rogatica i Pale-Prača.

DELEGACIJA OPĆINE NOVI GRAD U POSJETI OPŠTINAMA VIŠEGRAD, ROGATICA I PALE-PRAČA       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić zajedno sa saradnicima, posjetio je u utorak 10. septembra opštine, Višegrad, Rogatica i Pale-Prača.

Razgovarano je o ekonomskoj i političkoj situaciji, te o stanju povratka u ove općine, kao i mogućnostima za saradnju ovih lokalnih zajednica.

Sastanak je održan na inicijativu predsjednika Skupštine Opštine Višegrad Sulje Fejzića, koji je još početkom godine načelnika Efendića pozvao u posjetu Opštini Višegrad.

Delegacija se najprije susrela sa načelnikom Slavišom Miškovićem, a sastanku je prisustvovao i predsjednik Skupštine Suljo Fejzić.Načelnik Mišković je istakao probleme velikih dugovanja Opštine, koje je zatekao nakon preuzimanja dužnosti načelnika. On je kazao da na osnovu kredita, kojim ih je zadužila prethodna vlast, ova Opština sada godišnje vraća oko milion maraka duga.

Tom prilikom načelnik Efendić je kazao da je nakon dolaska na načelničku poziciju, u Općini Novi Grad Sarajevo zatekao teško stanje. Međutim, naglasio je da je ova lokalna zajednica krenula u rješevanje nagomilanih problema.

Kada je u pitanju povratak na područje opštine Višegrad, istaknuto je da povratnici nemaju nikakvih problema kada je u pitanju lokalna administracija, ali da im najveći problem predstavlja loša infrastruktura i nedostatak posla.

Kako je rečeno, u administraciji Opštine Višegrad je zaposleno pet povratnika Bošnjačke nacionalnosti. Povratnici većinom žive u selima i uglavnom se bave poljoprivredom. Obzirom na to da proces dovođenja struje do višegradskih sela, nije do kraja završen, predloženo je da Općina Novi Grad Sarajevo razmotri mogućnost, da kroz sredstva koja se svake godine izdvajaju za održivi povratak, sufinansira elektifikaciju jednog od višegradskih sela.

Efendić i Fejzić obišli su poljoprivrednu zadrugu „Više-grad“, koja okuplja povratnike Bošnjake, a koji se bave organskom proizvodnjom. U tom smislu dogovorena je saradnja Općine i zadruge, kroz projekat „Bosanske tržnice“, koji Općina Novi Grad Sarajevo namjerava realizirati u budućem periodu.

 

U ROGATICI

 

Nakon Višegrada, načelnik Efendić i njegovi saradnici posjetili su Opštinu Rogatica, gdje ih je dočekao načelnik Tomislav Puhalac i predsjednik Skupštine Opštine Rogatica Kemo Čamdžija. Obzirom na to da se radilo o drugoj posjeti Opštini Rogatica, načelnik Efendić se ovom prilikom zahvalio na tome što je ova lokalna zajednica, u skladu sa dogovorom postignutim na ranijem sastanku, završila proces elektrifikacije četiri rogatička sela, što je posebno obradovalo povratnike u tim selima.

Također, načelnici dviju općina potpisali su Sporazum o sufinansiranju vodosnabdijevanja povratničkog naselja Berkovići, za šta će Općina Novi Grad Sarajevo izdvojiti 10.000 KM, kao dio budžetskih sredstava namijenjenih održivom povratku.

Prilikom posjete Rogatici organiziran je i obilazak gradilišta Mdžlisa Islamske zajednice Rogatica koji uz džamiju gradi poslovno-zanatski centar.

Delagacija Općine Novi Grad Sarajevo posjetila je i Opštinu Pale-Prača u bosansko-podrinjskom Kantonu, gdje je sa načelnikom Asimom Zecom razgovarano o problematici sa kojom se ova Opština suočava i o uspostavljanju buduće saradnje između dviju općina.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE

Komentariši