Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora


Sud BiH odbio je prijedlog tužioca da se osmorici osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti, koji su u četvrtak uhapšeni na području Rogatice u akciji SIPA-e, odredi jednomjesečni pritvor.

Preuzeto iz Avaza

Zločinci iz Rogatice silovali su djevojčice


Mjere zabrane

Time nije uvažen argument Tužilaštva BiH da bi osumnjičeni tokom boravka na slobodi mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike i pomagače.

– U okviru mjera zabrane ovlaštena službena lica iz nadležne policijske stanice dva puta dnevno nasumično će obilaziti osumnjičene na adresi boravišta – izjavila je za agenciju Srna portparol Suda BiH Aida Delić-Volaš.

Osmorici Rogatičana određena je i mjera privremenog oduzimanja svih putnih isprava, zabrana izdavanja novih putnih dokumenata i korištenja ličnih karata za prelazak granice, a zabranjeno im je i sastajanje s određenim osobama.

Odluka Suda, kojom su Radomir Marković (59), Mile Kušić (42), Dragan Božović (45), Saša Perković (42), Radomir Gluhović (49), Pero Radović (50), Ilija Vukašinović (52) i Miloš Vukašinović (45) nedugo nakon hapšenja pušteni na slobodu, izazvala je ogorčenje predstavnika udruženja žrtava.



Hećo: Mogućnost bijega

– Izražavamo nezadovoljstvo odlukom Suda, koji je uhapšene pustio na slobodu. To nije dobra praksa za budućnost, jer postoji mogućnost da uhapšeni, nakon oslobađanja, pobjegnu – kazao nam je predsjednik Udruženja logoraša Goražde Muhamed Hećo.

Pucali u tabane

Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” pita se zbog čega je hapšenje i izvršeno ako su se osumnjičeni veoma brzo našli na slobodi.



Hasečić: Poruka svjedocima

– Pouzdano znam da dvojica od njih, Kušić i Marković, boluju od karcinoma, ali da li se sudija upitao od čega su do sada umirali članovi porodica ubijenih Rogatičana? U školi na Han-Stjenicama odvajane su žene i djevojčice, odvođene na silovanje, a njihovi najbliži ubijani su pred njihovim očima. Nekima je pucano u ruke i tabane, a jedan broj ih je razmijenjen na Hreši. Žalosno je pustiti osumnjičenog, a ne čuti porodice žrtava. Kakva je to poruka povratnicima, svjedocima, posebno onima koji žive na području općine Rogatica – kaže Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”.


Rajko Kušić klao motornim pilama

Istražitelji zločina u rogatičkom kraju ponovo upozoravaju na to kako je nedopustivo da na slobodi ostane Rajko Kušić, koji se krije u Srbiji. Detalji o njegovim zlodjelima mogu se pronaći u knjizi “Dželati naroda mog” Avde Huseinovića.

Kušić: Mučki ubijao civile

Tamo je navedeno da je u dva navrata, u decembru 1991. i u martu 1992. godine, Rajka Kušića u brdima iznad Rogatice posjetio i Radovan Karadžić.

Poznato je da je u junu 1992. Kušić, nakon što ih je odvojio od žena i djece, odveo 24 muškarca na Dizdareve njive, gdje ih je mučki ubio.

Preživjeli logoraši, između ostalog, svjedočili su:

– Tukli su nas svim i svačim, čime su prije stizali. Kada se upravnik napije, onda, koga prije stigne, odvodi na isljeđivanje. Vraćamo se svi modri i krvavi. Meni je upravnik zatvora Vinko Bojić Vili izbio dva zuba. Najteže mi je bilo ubistvo Sejfe Mirvića… U rasadniku su zaklani Sejfo Mirvić i Alija Omerhodžić. Aliju Omerhodžića je Rajko Kušić isjekao motornom pilom, a Sejfo Mirvić isječen je sjekirom – govori svjedok.

Komentariši