Rogatica u nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave

Nerazvijene jedinice lokalne samouprave su Bratunac, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Lopare, LJubinje, Nevesinje, Pelagićevo, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Srebrenica, Han Pijesak i Šipovo, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tema dana

NOVA RANG LISTA RAZVIJENOSTI LOKALNIH ZAJEDNICA

 BANjALUKA, 21. OKTOBRA /SRNA/ – Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj za 2014. godinu.

Razvijene jedinice lokalne samouprave su Banjaluka, Bijeljina, Gacko, Gradiška, Derventa, Doboj, Zvornik, Laktaši, Modriča, Mrkonjić Grad, Pale, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje i Ugljevik.

Srednje razvijene jedinice lokalne samouprave su Bileća, Brod, Višegrad, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Kozarska Dubica, Kotor Varoš, Milići, Novi Grad, Sokolac, Srbac, Foča, Čelinac i Šamac.

Nerazvijene jedinice lokalne samouprave su Bratunac, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Lopare, LJubinje, Nevesinje, Pelagićevo, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Srebrenica, Han Pijesak i Šipovo, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave su Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Petrovac, Rudo, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici i odluku o davanju sagalasnosti za potpisivanje ugovora o saradnji između Vlade i Međunarodne finansijaske korporacije.

Predloženi ugovor je rezultat zajedničkog interesa i opredjeljenja učesnika u ugovaranju da se nastavi saradnja u ostvarivanju strateških opredjeljenja Vlade Republike Srpske, koji se odnose na reformisanje poslovnog ambijenta.

Cilj reformi je rasterećenje privrede, unapređenje poreskog zakonodavstva sa međunarodnim standardima, stvaranje prostora za domaća i strana ulaganja, te jačanje pravne sigurnosti za sve učesnike na privrednom planu Srpske.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o Nacrtu sporazuma o trgovinsko-ekonomskoj, naučnotehničkoj i kulturno-humanitarnoj saradnji između Vlade Republike Srpske /BiH/ i Luganske oblasne državne administracije Ukrajine.

Nacrtom sporazuma je predviđena saradnja između organa, organizacija i privrednih subjekata koji djeluju na teritoriji Srpske i Luganske oblasne državne administracije Ukrajine.

“Obje strane će težiti da obezbijede što povoljnije uslove za povezivanje privrednih subjekata i realizaciju zajedničkih projekata“, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Predviđeno je da će strane podržavati razvoj saradnje u okviru obrazovanja i naučno-istraživačkog rada, putem razmjene stručnjaka, studenata, učenika i istraživača.

Planirano je učešće u zajedničkim naučno-istraživačkim projektima, organizovanjem skupova, kongresa, okruglih stolova i seminara, te promocija saradnje u oblasti zdravstveno-socijalne politike, lokalne samouprave, turizma i zaštite životne sredine.

Nakon što je sa ukrajinskom stranom usaglašena finalna verzija Nacrta sporazuma, dogovoreno je da dokument bude potpisan krajem oktobra.

SRNA

Komentariši