Iz masovne grobnice kod Rogatice ekshumirani ostaci tri osobe


Iz masovne grobnice na lokalitetu Krive Strane, na putu Sjemeč-Rogatica, na području općine Rogatica, do sada su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve. 

Iz masovne grobnice kod Rogatice ekshumirani ostaci tri osobe

 

Iz masovne grobnice na lokalitetu Krive Strane, na putu Sjemeč-Rogatica, na području općine Rogatica, do sada su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve. 

 

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Agenciji Fena da se masovna grobnica nalazi na deponiji smeća, u nekoliko desetina metara dubokoj provaliji na veoma nepristupačnom terenu.

 

Po njenim riječima, pored tijela žrtava pronađena su i brojna neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva koja će ukoniti pripadnici Republičke uprave civilne zaštite RS-a, koji će i u narednom periodu prisustvovati ekshumaciji zbog mogućnosti postojanja eksplozivnih sredstava na ovom lokalitetu.

 

Posmrtni ostaci žrtava nakon ekshumacije prevezeni su u prosekturu Gradskog groblja Visoko gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu kako bi se utvrdio identitet ekshumiranih žrtava.

 

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da je riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1992. godine na području Rogatice. 

 

– Pretraživanje terena vrši se mašinski i ručno, a prema našim infromacijama na ovom lokalitetu očekujemo pronalazak većeg broja žrtava iz proteklog rata, ali više informacija imat ćemo tek kada se završi ekshumacija – kazala je Čengić.

 

Ekshumacija, kojom po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH, nastavlja se i u narednom periodu.

 

Čengić podsjeća da su na području Rogatice do sada ekshumacije izvršene na 182 lokaliteta. Pronađene su 22 masovne grobnice. Najveća grobnica koja je pronađena na području Rogatice je Slap, iz koje je ekshumirano 130 žrtava, zatim masovna grobnica Duljevac iz koje su ekshumirane 24 žrtve, masovna grobnica Seljani-Dizdareve njive u kojoj su pronađene 22 žrtve i masovna grobnica Ivan Polje 22 žrtve.

 

– Na području Rogatice pronađene su 22 masovne grobnice, 13 zajedničkih i 146 pojedinačnih grobnica iz kojih je ekshumirano 456 žrtava. Do sada su identificirane 384 žrtve. Prema evidencijama Instituta za nestale osobe BiH, na području Rogatice još uvijek se traga za oko 300 žrtava iz proteklog rata – kazala je Čengić za Agenciju Fena.

 

AVAZ

Komentariši