Hamza Alić sportaš godine u BiH


Žiri Olimpijskog komiteta BiH za izbor sportiste 2013. jednoglasno je odlučio da prestižno priznanje najboljeg dodijeli našem bacaču kugle Hamzi Aliću

 

 

Osim toga, Alić je istovremeno izabran za najuspješnijeg sportistu u muškoj konkurenciji (osvojio drugo mjesto na EP u Göteborgu i treće mjesto na MI u Mersinu).

 Najboljom u kategoriji sportistkinja proglašena je Larisa Cerić (peto mjesto na SP za seniorke i prvo mjesto na evropskoj rang listi). Kod mlađih uzrasnih kategorija dobitnik priznanja najboljeg je džudista Harun Sadiković, a kod sportistkinja izabrana je Aleksandra Samardžić (džudo).

 Najuspješnija ekipa je fudbalska reprezentacija BiH, koja je prvi put u historiji izborila plasman na Mundijal.

 Priznanje za najboljeg trenera otišlo je u ruke Mehmeda Skendera, koji je u atletici najviše doprinio uspjesima Hamze Alića i Mesuda Pezera.

 Najuspješniji sportista u kategoriji neolimpijskih sportova je Belmir Berberović, koji je evropski prvak u athletic fitnessu.

Žiri je odlučio da reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci (osvojila titulu evropskog prvaka) bude proglašena za najbolju ekipu iz paraolimpijskih sportova.

 Specijalna priznanja za afirmaciju sporta u našoj zemlji pripala su Muhamedu Ramiću (dizanje tegova), Huseinu Gopi (ribolov), Milanku Mučibabiću (džudo), Dejanu Malinoviću (rukomet) i Mirzi Teletoviću (košarka).

 Nagrade su uručene i Ibrahimu Uštoviću (sportski novinar), Almedinu Fetahoviću (boks), direktoru Olimpijskog muzeja Edinu Numankadiću, dok su specijalne nagrade za ostvarene vrhunske rezultate dodijeljene: KK Spars, RSBiH, KSBiH i N/FSBiH.

 Recimo i to da se prisutnima u Olimpijskom muzeju obratio Jure Franko, osvajač srebrene medalje na ZOI 1984. u Sarajevu rekavši:

 ”Pun sam emocija kad dođem u vaš grad, u stvari, nije to vaš, nego naš grad. Sad kad slušam bh. himnu, sjetio sam se šta je bila jedina greška u organizaciji ZOI 1984. Na podijumu nije bila intonirana himna bivše države jer sam bio drugi. Želio bih da se vaša himna čuje na ZOI-ju u Sočiju, ali i EYOF-u 2017. u Sarajevu”.

Preuzeto iz Oslobodjenja

Komentariši