Školsko doba u Mesićima

Tada su nam dolazili nastavnici iz Rogatice i u to vrijeme takozvanu likovnu umjetnost predavao nam je nastavnik Muhamed Zunic. Sta smo sve morali uciti i znati o tome bolje da ne pisem, a mi smo tada govorili ”ma sta ce nam ovo kao da ce nam ovo ikada trebati”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Price iza Male kule

Skolsko doba u Mesicima

autor: Enes Ajnadzic

Prije nekoliko sedmica bio sam u Amsterdamu. Mada mi je to bio vec treci, cetvrti put ipak je dan bio tada nesto posebno. Zapravo naum mi je pao moj rodni kraj i moja osnovna skola u Mesicima. Sad ce se neko pitati kakve veze imaju Mesici sa Amsterdamom. Za mene i za mnoge ucenike moje generacije ima veze.

Nedaleko od zeljeznicke stanice nalazi se takozvani ” Dam plein” . A tu su i sve ostale poznate ustanove, muzeji, palate, Krasnopoljski hotel i mnogo jos toga po cemu je Amsterdam poznat.

Nedaleko od tog plajna je i taj ”Rembrant plajn (plein).
E tu smo, Rembrant, naravno o njemu ne treba nista pricati ali mi je naumpalo vrijeme i mjesto kad sam prvi put cuo to ime. Ja, ja 1973/1974 godina. Imao sam 12, 13 godina i bio sam sesti razred O.S.u Mesicima.

Tada su nam dolazili nastavnici iz Rogatice i u to vrijeme takozvanu likovnu umjetnost predavao nam je nastavnik Muhamed Zunic. Sta smo sve morali uciti i znati o tome bolje da ne pisem, a mi smo tada govorili ”ma sta ce nam ovo kao da ce nam ovo ikada trebati”.

Mi smo tada ucili o takozvanim Vlamanskim slikarima, Francuskim, Spanskim, Talijanskim i njihova najpoznatija djela kao i karakteristike tih djela. U tim razmisljanjima dosao sam na Remrant plajn i stajao sam pred 3D vajarskim djelom od mozda najpoznatije slike u svijet ”Nocna straza” ciji original se naravno nalazi u Nacionalnom muzeju u Amsterdamu.

U tom momentu sam pred sobom vidio tog nastavnika kako prica o toj slici. Imao je specifican izgovor, tiho je pricao, tako da smo se morali dobro napregnuti da ga cujemo, a on je nastojao da nam sto bolje objasni da bi ga mogli dobro razumjeti.

Pa Rubens, pa Vincent van Goch, Vermeer, Pjer Gogen, Mone i drugi svjetski poznati slikari.
Vratih se u djetinjstvo, u osnovnu skolu… Mnogo se ponosim na znanje koje smo tada stekli. U Holandiji ucenici zavrse i srednju skolu a i studiraju, kada im kazemo sta smo mi ucili u osnovnoj skoli oni me gledaju sto bi nasi rekli kao ”blecak”.

Da ne duljim, nadam se da je nastavnik Zunic jos ziv, da slika, inace volio je slikati takozvanu ”mrtvu prirodu”, u ruci je cesto drzao mustiklu, inace je svirao i tamburu, a ako ga neko poznaje i ima kontakt s njim neka mu prenese pozdrave od nekadasnjeg ucenika Enesa Ajnadzica.

Puno bi se moglo pisati ali toliko za sada.

P.S. Jos nekoliko imena iz tog perioda: Rifet Medosevic, Sulejman Bajraktarevic, Zdenka Bubalo, Osman Konakovic, Rasid Lakovic, Nikola Glibo, Dzemila Catic, Fatima i Sabit Sehovic, Burhan Culjevic, Esed Heljic, Rahima Babajic, Marija Kulic, Borka Jesic, Suljo Ahmetspahic (a.r.), Cana Todorovic…

 

 

Komentariši