Pobogu, kad će se doći razumu?

Još jedan u nizu Žepljaka, još jedan naš ponos. Ne mogu a da ne napomenem i to, da je, vjekovima Žepa iznjedravala  visoke profile u raznim oblastima, pa otud i čuđenje na priču što “kola” među Žepljacima da školi u Žepi daju ime po…..

 

 

 

 

 

 

 

 

Pobogu, kad će se doći razumu?

 

Još jedan u nizu Žepljaka, još jedan naš ponos kojim i čime trebamo da se dičimo!

Aferim, prvo za odgoj pa zatim za Jasmina! (tekst na engleskom o Jasminu Česki možete pročitati na adresi: http://cola.unh.edu/thecollegeletter/2014-04/homelands )

Ne mogu a da ne napomenem i to, da je, vjekovima Žepa iznjedravala razne visoke profile pa i VEZIRA Jusufa prije oko 500 godina ali, ostalo je bitnije ili bitniji Ivo Andrić koji je pisao o mostu a o Jusufu skoro ni pomena.

Pa i posljednja priča što “kola” među Žepljacima da školi u Žepi daju ime po Rosi!?

Pobogu, kad će se doći razumu?

Upitamo li se koliko je Rosin narod pobio djece I njihovih roditelja kolji su prošli kroz tu školu. Bože sačuvaj da time umanjujem lik i djela učiteljice Rose ali, koliko je u istoj školi radilo Žepljaka!? Rosa je bila jedna u nizu koja je u svojoj “naplaćenoj misiji” protutnjala Žepom kao i ostali ne Žepljaci ali i Žepljaci učitelji i nastavnici! Što je to ona bolja od svih ostalih Žepskih učitelja i nastavnika koji su svi bili obrazovaniji od nje?????

Kako da ne uđoše u uži krug izbora nijedan poginuli učenik ili neki istaknutiji nastavnik?

Kako to da se pored imena našeg Avde Pale nađe baš srpsko ime?

Je li to Avdo zaslužio?

Pitanja je još mnogo no, ne koristim priliku da govorim, da mlatim praznu slamu (siguran sam da će to mnogi bar pomisliti ili me grditi), ne, već mi je drago da vidim ili čujem nešto poput ove priče i sve se nadam da će svijest ili savijest nadjačati pogrešna eksponiranja i eksponiranja pogrešnih.

Nadasve mi je drago što nisam niti ću imati pogrešno mišljenje o Žepi i Žepljacima koji su poput bisera razasuti širom planete i s radošću posmatram njihovo blještavilo!

Bože sačuvaj da bi se pridružio vrlo čestim konstatacijama tipa, ma onaj je sin od onoga, pusti bolan naše, ama kakva bolan sevdalinka itd, itd.

Sva sreća da su pomenuta nakaradna mišljenja bila i ostala u manjini mada su ne tako davno, u komunističkom vremenu, bila i te kako važna, ubijali nam um, imali produžene ruke u nekim zaslijepljenim Žepljacima i to im je “pilo vode”!

Nije mogao školovan i pametan Žepljak biti preteža nad ostalim, ne, a kamo li da mu se prepusti da odlučuje. I što bi, kad su postojali mnogi, s razlogom ubačeni, iz Crne Gore, Srbije te ostali vlasi i karavlasi ili bilo koji “ne Žepljak” oko kojih se kolo vodilo i koji su bili ti koji su donosili odluke!

Uz pomoć istih, odnosno iste ideologije danas smo gdje jesmo i nažalost još postoje truhli korijeni i adeti da se i danas ne cijeni  obrazovan i prestižan Žepljak!

Još jednom čestitke Jasminu i njogovim roditeljima i svim ostalim roditeljima koji su na isti ili sličan način djecu usmjerili, kako i treba.

Drago mi je da postoje pametni i učevni od kojih ja kao neuk mogu da naučim, da tražim savjet i slično. Volim Žepu, volim sve Žepljake, volim svoje, to mi najdraže!

 

Komentariši