Nedžad Hodžić, trener povratnika u elitu

Sa skromnim novčanim sredstvima, ne većim od 40.000 KM, Čelik je izborio povratak u prestižno društvo – Prvenstvo BiH. Dobar dio zasluga pripada i treneru Nedžadu Hodžiću (41), Rogatičaninu, koji je u vihoru rata preko Goražda i Visokog, početkom 1993. stigao u Zenicu.  

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nedžad Hodžić, trener povratnika u elitu
 
Zbunjen sam odnosima u bh. košarci i prema mom Čeliku
 
 

Zbunjen sam odnosima u bh. košarci i prema mom Čeliku

 

Zeničani će naredne sezone, nakon tri godine, svoj muški košarkaški klub opet gledati u bh. eliti. Sa skromnim novčanim sredstvima, ne većim od 40.000 KM, Čelik je izborio povratak u prestižno društvo – Prvenstvo BiH. Dobar dio zasluga pripada i treneru Nedžadu Hodžiću (41), Rogatičaninu, koji je u vihoru rata preko Goražda i Visokog, početkom 1993. stigao u Zenicu.  
 
Bio višak

– Po dolasku u Zenicu, dvije sezone sam igrao za Čelik, pa sam na godinu otišao u Njemačku.  Kada sam se vratio trener Mensur Bajramović već je bio formirao tim. Bio sam višak i prešao u Zenicu – prisjeća se Hodžić, koji je nakon fuzije dva kluba bio i kapiten.

Nakon ženidbe Zeničankom Edinom 2002., i poslije samo tri odigrana kola, odlazi u Ameriku, gdje su mu odranije živjeli roditelji i brat.

– U 29. godini više nisam vidio svoju budućnost u bh. košarci. Želio sam završiti fakultet i otišao sam, a supruga je stigla nakon nekoliko mjeseci – ističe Hodžić.

Tokom studija bio je tri godine asistent trenera koledža, a u Americi su se bračnom paru Hodžić 2005. rodile blizanke Iman i Hana. Iako su se dobro snašli u Americi, Nedžad kaže da se nikada nije uspio potpuno adaptirati na život u ovoj dalekoj zemlji i 2011. se vraćaju u Zenicu.

– Amerika nam je dala puno, ali vukla nas je želja za Bosnom. Po povratku u Zenicu brzo sam se zaposlio i radim kao IT administrator u Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK – kaže Hodžić, koji se košarci predaje nakon radnog vremena.

Neviđenom upornošću i s puno rada je uspio. Međutim, sadašnje stanje u bh. košarci nije mu baš po volji.

– Jednostavno, zbunjen sam odnosima u bh. košarci i prema mom Čeliku. Svi ti nesporazumi na relaciji klubovi regionalni-kantonalni savezi pa Košarkaški savez BiH… –  iskren je Hodžić.

Primjer Sarajeva

Da to nije specijalnost samo Zenice, Hodžić navodi i primjer Sarajeva.

– Nije moguće da Spars, koji ima dvadesetak reprezentativaca u bh. mlađim selekcijama, u državnim selekcijama nema nijednog trenera ni pomoćnika. O tome se mora govoriti. Bh. košarka nije samo reprezentacija, moramo vidjeti šta s klubovima – ističe Hodžić, pogotovo što će naredne sezone, po njegovom mišljenju, bh. liga biti kvalitetnija nego ove.

 

 

Hodžić: Iz Rogatice stigao u Zenicu (Foto: J. Hadžić)

 

Bio sam nužno zlo  
    
Osmorici igrača Čelika istekli su ugovori, a treba se odrediti i put kojim žele ići.

– Mora se odrediti i ko će biti trener. Sigurno da i mene golica da li mogu, kao još trener početnik voditi tim i u ovom rangu. Uprava mora to odlučiti, a ja prihvatam svaku odluku – kaže Hodžić.

 Ističe da nikada nije i imao ambicija biti trener. Ali, odlaskom Harisa Jahića, kao sportski direktor, preuzeo je tim.

– Bio sam najjeftinija opcija i nužno zlo – govori Hodžić.

Košarci se predajem nakon radnog vremena

 

AVAZ

Komentariši