Druženje Zlatnih Ljiljana KS

 

 

 

Odrogatičkih zlatnih ljiljana osim mene (Nazufa Zimića), vidio sam još Nazifa Podžića, Nasku Živalja, Dževada Rađu, Hajrudina Alagića, te šehidske porodice Tabaković, Mišić a vjerovatno ih je bilo još…

 

 

 

Druženje Zlatnih Ljiljana KS

 

Članovi Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo, organizirali su danas tradicionalno druženje u povodu 8. maja, Dana Zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom.
Tom prilikom rodbina, prijatelji, općinska udruženja, općinski načelnici, općinska vijeća i učenici škola položili su cvijeće i proučili Fatihu na svim šehidskihm mezarjima i grobljima u KS.

Predsjednik tog udruženja Ismet Godinjak istakao je u svom obraćanju da obilježavanjem ovih datuma pokušavaju otrgnuti od zaborava ljude koji su obilježili vrijeme koje bilo najteže ali i najsjajnije u historiji Bosne i Hercegovine.  
– Također, mi kao živi svjedoci treba da kažemo istinu o Bosni, o tom vremenu i svemu što se dešavalo na ovim prostrima jer narod koji zaboravi svoju prošlost nama svijetlu budućnost – rekao je Godinjak.  
Svečanosti je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je kazao da je došao da vidi puno poznanika kojih se sjeća iz tog herojskog vremena i da s njima porazgovara o problemima s kojim se susreću.  
– Bosna i Hercegovina je sasvim sigurno na putu kojim su je poveli dobitnici najvećih ratnih priznanja, samo što su neki mislili da će taj put biti lakši i brži. Ne možemo ono što je BiH prošla od 1992. do 1995. popraviti za par godina, trebaju nam decenije, a u odnosu na borce država je dosta uradila ali ne i dovoljno i danas je prilika da razgovaramo kako da uradimo više – naglasio je Izetbeegović.  
I član Predsjedništva BiH Željko Komšić bio je prisutan te je tom prilikom izjavio da među boračkom populacijom najveće probleme imaju nezaposleni u srednjem životnom dobu kojima je posebno teško pronaći posao.  
– To što su borci i još nosioci ratnih priznanja kod rijetko koga igra neku ulogu, mada znam nekoliko firmi gdje se to poštuje. Nažalost, tako stvari stoje i to ne samo danas 18 godina poslije rata, već od rata do danas – rekao je Komšić.  
Nakon svečane akademije predviđeno je okupljanje svih učesnika na Šehidskom mezarju “Kovači” u Hrasnici, te svečana večera uz prigodan kulturno-umjetnički program u hotelima Ilidža.

Od rogatičkih zlatnih ljiljana osim mene (Nazufa Zimića), vidio sam još Nazifa Podžića, Nasku Živalja, Dževada Rađu, Hajrudina Alagića, te šehidske porodice Tabaković, Mišić a vjerovatno ih je bilo još…

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši