Druženje „Zlatnih ljiljana“ iz cijele BiH

Na tradicionalnim 16. susretima Dani zlatnih ljiljana“, koji se danas održavaju u Mostaru, okupilo se oko 650 dobitnika najvećih ratnih priznanja Armije RBiH i članova njihovih porodica.

 

Susreti su počeli svečanom akademijom, održanoj u prepunoj sportskoj dvorani u Sjevernom logoru, kojoj su, uz predstavnike političkog, vjerskog i kulturnog života Mostara i HNK-a, prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i federalni premijer Nermin Nikšić

Suad Muharemović, predsjednik Udruženja građana dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ HNK-a, uz podsjećanja na ratne strahote u Mostaru tokom proteklog rata, posebno je istakao da je danas na sceni pokušaj ostvarivanja dominacije jednog naroda nad drugim.

„Mostar nikako ne prestane biti grad slučaj. Ponovo ga žele okupiratu, kako bi stvorili dominaciju jednih nad drugim. Žalosno je da pojedini političari, za sitne pare i bijedne ustupke, opet trguju sa Bošnjacima. Svima njima jasno i glasno poručujem da o sudbini Mostara ne može biti dogovora bez Bošnjaka Mostara“, rekao je Muharemović.

Predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić, inače demobilisani kapetan Armije RBiH, posebno je naglasio kako institucije BiH moraju biti jake, bez obzira ko u njima sjedio, kako bi i država BiH postala jaka, što je jedina garancija opstanka i prosperiteta.

„Treba otvoreno reći da borba za BiH nije završila, a još nismo uspjeli urediti i ekonomski oporaviti zemlju kako smo trebali. Moramo ustrajati i rješavati probleme građana. BiH je zemlja u kojoj je puno poštenih i vrijednih ljudi, a kriminalci i pljačkaši, koji ne prestaju uništavati zemlju, konačno moraju biti zaustavljeni“, rekao je federalni premijer Nermin Nikšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako mu novinari često postavljaju pitanje je li današnja BiH ono za što su se borci Armije BiH borili od 1992. do 1995. godine što, po njegovim riječima, nije pravo pitanje.

„Pravo pitanje je ide li ova zemlja i društvo u pravom smjeru? Idemo li unazad ili idemo polako,ali sigurno prema cilju za koji su se ti ljudi borili? Lično mislim da idemo naprijed“, kazao je Izetbegović, dodavši kako se ne može ići puno brže kada su oni, koji su do 1995. godine rušili državu, nakon Daytona uniforme zamijenili kravatama i političkim se sredstvima nastavili boriti za ratne ciljeve.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH danas je posebno istaakao da njegov otac Alija Izetbegović nikada nije rekao da će narod poslije rata „jesti zlatnim kašikama”.

„Alija je bio skroman i mudar čovjek. On nikad takvu budalaštinu ne bi izgovorio. On je rekao nešto sasvim suprotno. 1994. je rekao: Ljudi, sad je rat. Naprijed idu heroji, za njima oficiri, zatim vojnici, političari, hodže i na kraju idu kriminalci i ratni profiteri. Kad se rat završi, taj raspored će se okrenuti, pa će naprijed biti ratni profiteri. Poslije rata ćete se morati boriti s nepravdom, kao što se danas borite s četnicima. To su riječi Alije Izetbegovića“, kazao je Bakir Izetbegović.

Nakon završetka svečane akademije, na Šehitlucima je, u prisustvu velikog broja ljudi, položeno cvijeće na mezarja poginulih pripadnika Armije RBIH, a potom je upriličen obilazak Starog mosta i stare jezgre Mostara i zajednički ručak za sve učesnike susreta.

 

 

Komentariši