Krenuli šleperi pomoći iz Holandije za poplavljena područja u BiH

Nakon kombija iz Roterdama od udruzenja “Sedra”, koji je otišao jos u petak i već isporučio pomoc u Lukavcu, danas krenuli su šleperi pomoci Bosanaca i Hercegovaca iz Tilburga i Enshedea.

 

 

Krenuli šleperi pomoći iz Holandije za poplavljena područja u BiH

 

Nakon kombija iz Roterdama od udruzenja “Sedra”, koji je otišao jos u petak i već isporučio pomoc u Lukavcu, danas krenuli su šleperi pomoci Bosanaca i Hercegovaca iz Tilburga i Enshedea. Šleper pomoci velike akcije “Nove mostove gradimo zajedno” koji su prikupili IKC “Bošnjak” Arnem te bh. građani iz Enshedea jutros je prošao carinsku kontrolu i u saradnji s Ambasadom BiH prijavio teret Ministarstvu sigurnosti BiH te s urednim papirima oko podne krenuo za BiH. Prema želji organizatora akcije, hrana, odjeća, lijekovi i higijenske potrepštine ce se raspodijeliti na medžlise IZ Zenica i Tuzla koji ce ih potom distribuirati najugroženijim područjima.Kamion iz Tilburga vozi pakete za Zeničko-dobojski kanton i krenuo je danas popodne.

U Roterdamu popodne počinje utovar velikog šlepera koji je prikupio “BiHRO”, dopunska škola na bosanskom jeziku. Iako je u pitanju samo dio prikupljene pomoći, vrijedni aktivisti škole na čelu s Amirom Jatićem morali su uraditi veliki posao oko skladištenja i pribavljanja potrebne dokumentacije kako bi vozilo odmah moglo krenuti za Tuzlu. Namijenjeno je Podrinju, ali bi prethodno uskladištilo robu u Distributivni centar Tuzla zbog gomilanja kamiona na poplavljenim podrucjima.
Koordinacioni tim akcije “Nove mostove gradimo zajedno” jedva uspijeva odgovoriti brojnim obavezama koordinacije obimnog posla na terenu jer se u međuvremenu pojavio veliki broj spontano organiziranih akcija širom zemlje.

Iz ‘Platforme BiH’ i Koordinacionog tima akcije mole da se prijave sve aktivnosti bh. volontera zbog evidencije, ali i nude pomoć zajedno s Ambasadom BiH.

“Ne želimo se miješati ni u čiji rad na terenu, niti nametati gdje da otpreme pomoc, želimo samo pomoći da lakše dođemo do carinskih papira i vozila kako bi pomoć što prije krenula za BiH. Radimo s 30 ljudi volonterski, cijeli dan i noć, bez potrebe da ikoga izdvajamo i hvalimo uvjereni da radimo pravu stvar za domovinu i želimo da nam se u tome pomogne”, rekao je za Dnevni avaz Satko Mujagić, predsjednik “Platforme BiH”.

Sinoc je “Platforma BiH” uplatila prve donacije u BiH. Po 2000 eura otisle su za Sanski Most i Prijedor, preko Udruženja “Don” iz Prijedora za taj grad i Kozarac a jos 2000 eura poslato je Udruzenju “Komsiluk” u Sarajevu od cega ce se kupiti humanitarna pomoc za sjevernu Bosnu. Ukupno je do sada prikupljeno preko 12000 eura donacija na bankovni račun “Paltforme BiH” čiji volonteri se zahvaljuju svim donatorima.

Avaz

 

 

Komentariši