Zasto bas 19.juna !!??

Optužnica je podignuta protiv cetvorice pripadnika Armije RBiH iz Rogatice, ali se opravdano postavlja pitanje  – ZASTO BAS 19 juna !!??

 

 

 

 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za ratni zločin, u kojem je u blizini Rogatice, u napadu na civilni konvoj izbjeglica, 1992. godine, ubijeno više od 20 civila srpske nacionalnosti, uglavnom civila, žena i djece, a više desetina žrtava je ranjeno, javlja Fena.

Optužnica je podignuta protiv Muhameda Šišića, rođenog 14.09.1963. godine u mjestu Kukavice, opština Rogatica, državljanin BiH, Emira Drakovca, rođenog 10.10.1972. godine u Goraždu, zaposlen u OSBiH u činu kapetana, državljanin BiH, Aziza Šušerođenog 06.10.1969. godine u Rogatici, državljanin BiH i Tarika Šišića, rođenog 16.10.1972. godine u Rogatici, državljanin BiH.
Optuženi se terete da su, Muhamed Šišić kao zapovjednik Diverzantskog voda, a ostali optuženi kao pripadnici tog voda Armije RBiH, 27.08.1992. godine, koordinirali i izvršili napad snaga Armije BiH, na kolonu izbjeglica srpske nacionalnosti, koja se kretala iz mjesta Jabuka, iz pravca Goražda, prema Rogatici. Napad na civile, koji su se prevozili u više vozila počinjen je u selu Kukavice, opština Rogatica, kada je ubijena najmanje 21 žrtva, oba spola, među kojima je bilo i malodobnih osoba, osoba starije životne dobi, kao i majki sa djecom, više žrtava je ranjeno, a izvršena je pljačka i paljenje imovine koju su izbjeglice prevozile. 

Također, optuženi Emir Drakovac tereti se da je krajem 1992. godine, na području opštine Foča, počinio ratni zločin ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom tri žrtve, koje su mučene i ubijene na izuzetno surov način. 

Tužilaštvo BiH je zajedno sa MUP-om Republike Srpske, provelo temeljnu istragu u ovom predmetu i zahvaljujući profesionalnoj i dobroj saradnji policijskih službenika, tužilaca i istražitelja, prikupljeni su dokazi za podizanje optužnice i procesuiranje odgovornih osoba. U ovom predmetu policijski službenici MUP-a RS odigrali su ključnu ulogu u prikupljanju dokaza i iskaza svjedoka ratnog zločina u Kukavicama. 

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH, optužnicu na potvrđivanje, a uz optužnicu je proslijeđeno više od 200 dokaznih materijala i predloženo ispitivanje više od 80 svjedoka optužbe.

Radiosarajevo.ba

Komentariši