Izgradit će se memorijalni centar „Avdo Palić“

slika

U Medžlisu IZ Žepa donijeli smo odluku da uđemo u projekt izgradnje Memorijalnog centra za žrtve genocida u Žepi, memorijalnog centra “Avdo Palić” – kazao nam je Edin ef. Šljivar, glavni imam MIZ Žepa. 

 
 

U ZNAK SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U ŽEPI
Izgradit će memorijalni centar „Avdo Palić“
Ef. Šljivar: 25. jula bit će obilježena 19. godišnjica
FOTO: AVAZ

Izgradit će memorijalni centar „Avdo Palić“

Zajedničkim iftarom za Žepljake i prijatelje Žepe, te prezentacijom idejnog rješenja Memorijalnog centra žrtvama genocida u ovoj nekadašnjoj „zaštićenoj zoni“ UN-a, u Žepi će 25. jula biti obilježena 19. godišnjica genocida nad stanovnicima ovog mjesta.

Pravni argument da događaje iz jula 1995. godine nazovu pravim imenom Žepljaci su pronašli u presudi generalu Vojske RS Zdravku Tolimiru koji je u decembru 2012. u Hagu osuđen na doživotni zatvor. Na suđenju je dokazano njegovo učešće u genocidu u Srebrenici, ali prvi put je i u slučaju Žepe dokazana ista namjera vojnog i političkog vrha RS.

– Duboko smo svjesni svih događaja koji su se u Žepi desili u julu 1995. Tada je tzv. vojska RS organizirala i provela nasilnu deportaciju Žepljaka, a onda uhapsila komandanta odbrane Žepe Avdu Palića, predsjednika ratne općine Žepa Mehmeda ef. Hajrića i komandanta Civilne zaštite Amira Imamovića, a nedugo potom ih i ubila. U Medžlisu IZ Žepa donijeli smo odluku da uđemo u projekt izgradnje Memorijalnog centra za žrtve genocida u Žepi, memorijalnog centra “Avdo Palić” – kazao nam je Edin ef. Šljivar, glavni imam MIZ Žepa. 

 

AVAZ

Komentariši