Logori smrti – Premijera 24 novembra

 

Premijera filma 24 novembra – Neki od logora koji su, prema njegovim riječima, u filmu obrađeni su: Batković, Manjača, Silos, Bunker, Rogatica, Dretelj, Heliodrom, Sušica, Vlasenica…

 

 

 

 

 

 

 

Premijera filma Udruženja logoraša BiH u novembru:

 

Logorima smrti do istine

 

Dokumentarni film “Logori smrti”, koji će svjedočiti o zločinima i stradanjima logoraša, građana BiH u logorima u BiH i Srbiji devedesetih godina, bit će premijerno prikazan 24. novembra u BKC-u u Sarajevu, rečeno nam je u Savezu logoraša u BiH, koji više od deset mjeseci radi na realizaciji ovog projekta.

Prema riječima Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša u BiH, radi se o prvom bh. filmu koji se bavi temom logora, logoraša i zločina nad njima i koji je realiziran u saradnji sa režiserom Avdom Huseinovićem.

 

Istina o zločinima

– Kroz ovaj film ne možemo obraditi svih 657 logora, koliko ih je bilo u BiH, ali možemo ključne logore kroz koje je prošao veliki broj logoraša i u kojima su vršeni masovni zločini, te na taj način predstaviti istinu o zločinima nad logorašima od 1992. do 1995. U ovom filmu nema glumaca, već su direktni učesnici preživjeli logoraši, koji svjedoče o torturama, patnjama i silovanjima u logorima. Ovaj film ima dobru edukativnu poruku, a to je da se ne zaboravi i ne ponovi. Kroz film moramo donijeti poruku mladim generacijama, a to je sprečavanje ponavljanja zločina i genocida u BiH, pojašnjava Mešković.

 

Neki od logora koji su, prema njegovim riječima, u filmu obrađeni su: Batković, Manjača, Silos, Bunker, Rogatica, Dretelj, Heliodrom, Sušica, Vlasenica…

– Film će trajati oko 115 minuta, a planirano je i da se prevede na engleski, turski, njemački, francuski i perzijski jezik. Dobili smo poziv od jednog univerziteta u Kanadi za premijeru filma u januaru iduće godine. Krajnja nam je namjera da prikažemo istinu. Gledat ćemo da film ustupimo medijskim kućama kako u BiH tako i van nje, a s ciljem utvrđivanja istine i sprečavanja ponavljanja zločina, ističe Mešković.

Novi projekt

Film “Logori smrti” će, kako ističu u Udruženju, obraditi 22 ključna logora u kojima će biti snimljena svjedočenja preživjelih logoraša. Bit će korištena arhivska građa Međunarodnog suda u Haagu, te sudova u BiH. Iz ovog udruženja već najavljuju novi projekt: “Herceg-Bosna, zločin i kazna”, film koji će biti rađen u narednih osam mjeseci, a koji bi premijeru trebao imati iduće godine.

Oslobodenje

Komentariši