Produžene mjere pritvora optuženim za ratne zločine

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da osmorici optuženih za ratni zločin počinjen na području Rogatice produži mjere zabrane. 

 

Produžene mjere pritvora optuženim za ratne zločine  

 

 

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da osmorici optuženih za ratni zločin počinjen na području Rogatice produži mjere zabrane. 

Produženje mjera zabrane Tužilaštvo je zatražilo zbog mogućnosti da bi Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Pero Radović, Ilija Vukašinović i Miloš Vukašinović mogli, boraveći na slobodi, utjecati na svjedoke ili pobjeći iz BiH. 

Odbrane su kazale da nema osnova za određivanje mjera, te su navele kako smatraju da se mjere zabrane ne mogu produžiti jer one u ovom trenutku i ne postoje. 

“Samo mogu da razumijem da su mjere zabrane ukinute 31. oktobra, s danom potvrđivanja optužnice. Dakle, ovi ljudi danas nemaju mjere zabrane”,  rekao je Dragoslav Perić, branilac optuženog Ilije Vukašinovića. 

Odbrane su pojasnile da Tužilaštvo prilikom potvrđivanja optužnice nije spomenulo mjere zabrane koje su optuženima bile određene. 

Po optužnici, Marković, Kušić, Božović, Perković, Gluhović, Radović, te Ilija i Miloš Vukašinović su od aprila do kraja septembra 1992. godine ubili civile bošnjačke nacionalnosti. 

Marković je tada, kako se navodi, bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), dok su ostali optuženi bili pripadnici ove brigade. Optužnicu protiv njih Sud je potvrdio 31. oktobra. 

Odbrane su navele kako optuženi, iako im mjere nakon potvrđivanja optužnice nisu produžene, nisu učinili ništa čime bi prekršili izrečene zabrane. 

“Prošla su 34 dana od potvrđivanja optužnice. Za ova 34 dana nemamo nijedan dokaz da su optuženi, a posebno sad govorim za Miloša Vukašinovića, uradili nešto zbog čega treba da im traju mjere zabrane. Smatram da Sud ovaj prijedlog treba da odbije”, rekao je branilac Dejan Bogdanović. 

Tužilaštvo je kazalo kako i dalje smatra da je ispravno zatražilo da se mjere zabrane produže. Optuženi su uhapšeni 17. oktobra, a dan kasnije Sud im je odredio mjere zabrane putovanja, napuštanja mjesta boravka, te sastajanja i kontaktiranja sa “određenim osobama”. 

Odluku o produženju mjera zabrane Sud će naknadno donijeti, javlja BIRN-Justice Report.

Radiosarajevo.ba

Komentariši