Goraždani se oprostili od svog učitelja Fadila Konakovića

Sahranjen je na mezarju u Kolijevkama u prisustvu velikog broja sugrađana koji su se željeli i na ovaj način oprostiti od jednog velikog čovjeka iz grada na Drini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goraždani se oprostili od svog učitelja Fadila Konakovića

 

Goražde se danas oprostilo od učitelja Fadila Konakovića, čovjeka kojeg su prijatelji i poznanici svrstali u red onih ljudskih veličina koje izrastaju iz jednostavnosti.

 

Pokazao je to i posljednji oproštaj kolega, prijatelja i sugrađana upriličen danas u Maloj sali Centra za kulturu, koji je organiziralo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih BPK Goražde.

“Iz naše riznice bogatstva, od čega nema ništa važnije, otišao je naš sugrađanin, naš učo Fadil Konaković”, kazao je Slavko Klisura, novinar i blizak prijatelj Konakovića.

Vijest o smrti, i pored činjenice da je doživio 82. godinu, iznenadila je mnoge sugrađane iz razloga što je Konaković ostavljao dojam veselog i živahnog čovjeka, uvijek spremnog na šale i viceve.

“Brojne generacije su odrastale uz njegove mudre pouke. Nema veličine tamo gdje nema jednostavnosti, dobrote i pravde, a na tome se i temelji veličina ovog čovjeka. Nedostajat će nam njegov humor i vicevi, često i na svoj račun, pa i onda kad mu je bilo najteže, a takvih dana je bilo u njegovom životu”, ispričao je Damir Žuga, ministar obrazovanja BPK Goražde.

On je podsjetio na činjenicu da se Fadil Konaković u jednom trenutku u vrijeme agresije na BiH, našao u Libiji u izbjegličkom kampu, te postao jedan od osnivača bosanske škole koju su tokom rata pohađala djeca iz BIH u Libiji, nakon čega je o tome napisao i knjigu “Pisma tuge i bola“.

O Konakoviću su govorile i njegove kolege iz bivšeg kolektiva, OŠ Fahro Baščelija, a jedan od bivših učenika iz starije generacije podijelio je s prisutnima uspomene koje će zauvijek ostati u sjećanju mnogih kojima je predavao, ali i onih koji su ga poznavali na drugi način.

Fadil Konaković je bio dugogodišnji dopisnik brojnih listova u BiH i iza njega su ostale i brojne reportaže o Goraždu i događajima iz prošlosti.

Sahranjen je na mezarju u Kolijevkama u prisustvu velikog broja sugrađana koji su se željeli i na ovaj način oprostiti od jednog velikog čovjeka iz grada na Drini.

Klix.ba

Komentariši