Neka ti ja rahmet druže, gospodine, učitelju Fadile

Otišao je a nikad ga ne stigoh upitati da li je ostvario svoju želju da ” čeprka ” nešto na svom imanju u Šatorovićima kod Rogatice o čemu je često , posebno zadnjih nekoliko godina , govorio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neka ti ja rahmet druže, gospodine, učitelju Fadile

 

Piše:Hasan Gabela

” Hajde bolan da šmrknemo po jednu ja sam ti sirota nit’ imam baba ni majke “- često je govorio Fadil Konaković , čovjek koji je na taj način pokušavao ( i uspijevao ) na orginalan način napraviti uvertiru za interesantno ” šmrkanje ” kafe . Tih kafa sa Fadilom je bilo, ali moram reći iako se osjećam ružno zbog te činjenice , mnogo manje nego što je on to želio , jer svi smo na neki način uvijek bili , a i danas smo , u nekoj žurbi, dok je učitelj imao vremena napretek. I baš tih ” neišmrkanih kafa ” sa ” sirotim čovjekom bez baba i majke ” sjetio sam se danas kada me Slavko Klisura nazvao da mi kaže kako je Fadil umro. U

 

dilemi sam bio da li uopće trebam ili bolje rečeno zaslužujem li da bilo šta napišem o njemu baš zbog tih neispijenih kafa i neispričanih priča čovjeka koji je bezmalo više od 40 generacija ovdašnjih stanovnika učio prvim slovima i prvim brojevima. Ali eto te ispijene kafe neka budu alibi za ovih nekoliko rečenica kojima ću se oprostiti od našeg Fadila koji je u 81-oj godini života, pouzdano to znam, umro kao veliko dijete čistog srca. Jer kako će drugačije i umrijeti čovjek koji je više od polovine svog životnog vijeka disao i živio u dječijem svijetu koji za mnoge od nas može biti nerazumljiv nedokučiv, ponekad naporan ali ne i za Fadila, učitelja Fadila… Uči se o tim školama za pedagoge kako raditi u tom dječijem svijetu ali da bi ste ga razumjeli morate jednom dijelu svoga bića zabraniti da odraste kako bi ste taj svijet osjetili i u njemu živjeli. Fadil je upravo to uradio. I zato je bio Fadil, pola odrastao čovjek pola dijete i tačno je znao koju svoju stranu i kada treba da istakne. Zato su ga voljeli i jedni i drugi.

Otišao je a nikad ga ne stigoh upitati da li je ostvario svoju želju da ” čeprka ” nešto na svom imanju u Šatorovićima kod Rogatice o čemu je često , posebno zadnjih nekoliko godina , govorio. Možda je upravo nedostajalo to jedno ” šmrkanje ” kafe sa njim kako bih saznao . Sada je već kasno o tome govoriti jer Fadil je otišao .

Umro je UČITELJ naših života.. Neka ti ja rahmet druže, gospodine, učitelju Fadile..

” gorazde online

Komentariši