500 stipendija za djecu bez roditelja

Stipendije 2014

Zadnjih sto stipendija bit će dodijeljeno za  region centralne i istočne BiH koji  obuhvata  teritoriju Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona, te općine: Čajniče, Novo Goražde, Rudo, Višegrad, Rogatica, Pale, Sokolac, Istočna Ilidža i Istočno Sarajevo, Lukavica, Sokolac i Han Pijesak.

 

 

 

 

 

 

 

500 stipendija za djecu bez roditelja

 

– Na osnovu odredbi Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata BBI, Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja  i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu,  Islamske zajednice  BiH, te Asocijacije Fatma, nakon selekcije prispjelih zahtjeva primljenih temeljem javnog konkursa, donijela je odluku o dodjeli prvih 100 stipendija za školsku 2014./2015. godinu iz kategorije Fond „Sheikh Saleh Kamel“ za region 1- sjeverozapadna BiH. Prvih sto stipendija dodjeljuje se za region sjeverozapadne BiH. Ovaj  region obuhvata teritoriju Unsko-Sanskog kantona i općine: Krupa na Uni, Bosanska Kostajnica, Kozarska Dubica, Prijedor, Gradiška, Banja Luka, Srbac, Laktaši, Prnjavor, Čelinac, Teslić, Kotor Varoš, Kneževo, Šipovo, Mrkonjić Grad, Ribnik, Istočni Drvar i Petrovac. 

 

2. Prema sljedećem redosljedu: Region sjeverne BiH koji obuhvaća teritoriju Tuzlanskog i Posavskog kantona i općine: Derventa, Bosanski Brod, Doboj i Doboj Istok, Modriča, Šamac, Petrovo, Lopare, te Distrikt Brčko.

 

3.Nakon provedene procedure za drugu regiju  bit će raspisan konkurs za  region centralne BiH  koji obuhvaća teritoriju Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog Kantona i općine: Bijeljina, Ugljevik, Zvornik, Šekovići, Vlasenica, Bratunac, Milići i Srebrenica.

 

4.Potom će biti raspisan konkurs  za region jugozapadne BiH koji obuhvaća teritoriju Herecegovačko-neretvanskog kantona, Zapadno-hercegovačkog i kantona 10, te općine: Trebinje, Ljubinje, Bileća, Berkovići, Nevesinje, Istočni Mostar, Gacko, Kalinovik i Foča.

 

5.Zadnjih sto stipendija bit će dodijeljeno za  region centralne i istočne BiH koji  obuhvata  teritoriju Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona, te općine: Čajniče, Novo Goražde, Rudo, Višegrad, Rogatica, Pale, Sokolac, Istočna Ilidža i Istočno Sarajevo, Lukavica, Sokolac i Han Pijesak.

 

Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji cijele BiH, a Komisija će  prilikom odabira ocjenjivati, između ostalog, uspjeh u obrazovanju, kao i ukupne prihode i socijalni status domaćinstva.
Konkurs za prijavu za stipendije bit će objavljen na web stranici BBI banke i u dnevnim novinama, a odluku o tome ko će dobiti stipendiju donijet će Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu,  Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma.

Fond „Sheikh Saleh Kamel“, osnovan je na inicijativu BBI-a i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela, osnivača i predsjedavajućeg „Al Baraka“ finansijske i poslovne grupacije prije pet godina.

Komentariši