OBILJEŽENA 21. GODIŠNJICA OD POGIBIJE RATNOG KOMANDANTA FERIDA DIZDAREVIĆA I SABORACA

Prošla je 21 godina, ali sjećanja na dan kada je goraždanska 43. drinska udarna brigada ostala bez devet svojih heroja ne blijede. 10. februara 1994. godine u minskom polju kod Čajniča poginuli su načelnik Štaba i pripadnici Izviđačko – diverzantske čete Ferid Dizdarević, Muris Džananović, Amir Pašić, Sabahudin Terović, Salem Omerović Nijaz Karović i Bajro Kostić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBILJEŽENA 21. GODIŠNJICA OD POGIBIJE RATNOG KOMANDANTA FERIDA DIZDAREVIĆA I SABORACA

 

Prošla je 21 godina, ali sjećanja na dan kada je goraždanska 43. drinska udarna brigada ostala bez devet svojih heroja ne blijede. 10. februara 1994. godine u minskom polju kod Čajniča poginuli su načelnik Štaba i pripadnici Izviđačko – diverzantske čete Ferid Dizdarević, Muris Džananović, Amir Pašić, Sabahudin Terović, Salem Omerović Nijaz Karović i Bajro Kostić. Svoje živote su dali na najhumanijem vojničkom zadatku, u akciji izvlačenja tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića, koji su noć ranije poginuli u operaciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja. Četvorica njih posthumno su odlikovani najvećim vojnim priznanjem „Zlatni ljiljan.

 

U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK-a Goražde danas je povodom 21. godišnjice od pogibije ratnog komadanta rahmetli Ferida Dizdarevića – Dizdara i njegovih osam saboraca organizovana ceremonija obilježavanja godišnjice kojoj su uz članove porodica prisustvovali i zvaničnici, komandanti, saborci, generali, prijatelji, sugrađani, te na ovaj način odali počast istinskim herojima našeg grada.

U sklopu programa u Maloj sali Centra za kulturu Goražde održan je prigodan sadržaj u okviru kojeg su se prisutni prisjetili lika i djela  komandanta 43. Drinske udarne brigade rahmetli Ferida Dizdarevića i njegovih saboraca koji su dali ogroman doprinos u odbrani i oslobađanju ovih prostora. Prisutni su evocirali uspomene i sjećanja na herojsku odbranu Goražda, te istakli zasluge najhrabrijih među hrabrima koji su za odbranu ovog prostora žrtvovali svoje živote, a u prilog tome upravo govori i činjenica da su četiri pripadnika Interventnog voda 43. Drinske udarne brigade posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan”.

Nakon programa u Maloj sali organizovana je posjeta mezarju Kolijevke i Glamoč, gdje je položeno cvijeće i proučene dove za komandanta 43. Drinske udarne brigade rahmetli Ferida Dizdarevića i njegove saborace.

Među prisutnim današnjem obilježavanju 21. godišnjice od pogibije ratnog komadanta rahmetli Ferida Dizdarevića – Dizdara i njegovih osam saboraca u ime Općine Goražde bio je načelnik dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima.

 

gorazde.ba

 

Komentariši