Proizvodnja kornišona za “Agronu”

Predstavnici zvorničke firme “Agrona” potpisali su u Rogatici ugovore o kooperaciji sa 10 poljoprivrednih proizvođača sa područja ove opštine o proizvodnji krastavca kornišona na jednom dunumu zemljišta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proizvodnja kornišona za zvorničku “Agronu”

 

ROGATICA – Predstavnici zvorničke firme “Agrona” potpisali su u Rogatici ugovore o kooperaciji sa 10 poljoprivrednih proizvođača sa područja ove opštine o proizvodnji krastavca kornišona na jednom dunumu zemljišta.

Ugovorom je predviđeno da će kooperacija biti zasnovana na kreditiranju poljoprivrednih proizvođača sadnim materijalom, sistemom za navodnjavanje, đubrivom, te preparatima za zaštitu biljke.
Ovo kreditiranje poljoprivrednih proizvođača iznosiće u prosjeku po 1.300 KM u materijalu, što će biti vraćeno plasmanom kornišona ovoj firmi, a otkup je zagarantovan.
Poljoprivredni proizvođači imaju obaveze da pripreme zemljište za sadnju.

 

SRNA

 

 

 

 O kornišonu

Kornišon (cornichon) je riječ francuskog porijekla koja se obično koristi u vezi sa slanim ukiseljenim krastavcima.

Kornišoni, kao i krastavci, su jednogodišnje zeljasta biljke koje pripadaju istoj porodici (Cucumis sativus), ali suprotno vjerovanju kornišon nije vrsta malog i mladog krastavca, iako se bere prije nego što dostigne punu veličinu.

 Kornišon se bere kad mu veličina dostigne 2-4 cm. Ako se pusti da preraste ovu veličinu, kornišon poprima gorkast okus i tijelo mu postaje bodljasto.

 Kornišoni i krastavci su srodne, ali ne i iste biljke. Razlikuju se u botaničkom smislu, ali i u izgledu i okusu. Kornišon u mnogim jelima čini nezamjenjiv dodatak. Kiseljenje kornišona se radi prema francuskom receptu i kao takav, kornišon ima puno više arome i bogatijeg je okusa od baby krastavaca.

 Često se može naći u kombinaciji sa koperom ili samo u salamuri (rasolu).

 

 

“Agrona”

2010. godine počeli smo sa proizvodnjom kornišona na području Općine Živinice, sjeveroistočna Bosna.

Udružili smo preko 600 samostalnih proizvođača koji na sopstvenim parcelama proizvode kornišone vrhunskog kvaliteta.

Zasijavamo prostor veličine preko 40 ha sa proizvodnim kapacitetom od 2000 tona kornišona godišnje.

Posjedujemo vlastite otkupne stanice sa hladnjačama koje zadovoljavaju sve neophodne EU standarde.

Kalibrirani i rashlađeni kornišoni se dalje prevoze do krajnjeg kupca. Sa tržišta Austrije, Njemačke, Švedske, Danske, Engleske, Holandije dobijamo potvrdne povratne informacije da se radi o izuzetno kvalitetnom kornišonu.

U narednih nekoliko godina cilj nam je obezbijediti proizvodnju i plasman 5000 tona kornišona namijenjenog prije svega tržištu EU.

 

Direktor DOO „Voćar promet“ iz Zvornika Fahrudin Delibajrić je rekao: – Rogaticu smo uzeli u sastav regije koju bi činile još opštine Višegrad i Rudo iz Republike Srpske i federalno Goražde. Ocijenili smo da na ovom području postoje sve pretpostavke za uspješnu proizvodnju krastavaca kornišen koga bi naša fabrika u okolini Zvornika, uz punu podršku Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Srpske, otkupljivala, prerađivala i plasirala uglavnom na inostrano tržište u neograničenim količinama, rekao je Delibajrić.

 

 

 

 

Komentariši