Marš mira stigao u Potočare

Ovogodišnji učesnici Marša mira “Sarajevo-Nezuk-Potočari“ u Potočarima susreli su se sa članovima Marša “Žepa-Potočari“ i drugim grupama. Mujo Zimić, organizator Marša mira “Žepa-Potočari“, još jednom je ponovio kako su Žepa i Srebrenica dva brata.

 

 

 

 

 

Marš mira stigao u Potočare

 

Više od pet hiljada učesnika Marša mira, vukovarski maratonci, sarajevski motociklisti i mnogi drugi predstavnici organizacija i neformalih grupa građana u nedjelju poslijepodne stigli su u Potočare.

 

Ovogodišnji učesnici Marša mira “Sarajevo-Nezuk-Potočari“ u Potočarima susreli su se sa članovima Marša “Žepa-Potočari“ i drugim grupama koje su ranije pristigli u mjesto pokraj Srebrenice. Dvije će grupe učestvovati u iznošenju tabuta iz Fabrike akumulatora koji su jučer stigli iz Sarajeva.

U nedjelju poslijepodne u Potočare je stiglo 500 motorista iz Sarajeva, pet ultramaratonaca iz Vukovara, 250 učesnika biciklističkog maratona Bihać – Potočari 2016., 50 pripadnika OSBiH i drugi. Sve njih dočekalo je nekoliko stotina članova porodica žrtava i građana.

Maratonci iz Bihaća prešli su 480 kilometara, ali su poručili kako je to ništa s obzirom šta su doživjeli Bošnjaci u Podrinju.

Mujo Zimić, organizator Marša mira “Žepa-Potočari“, još jednom je ponovio kako su Žepa i Srebrenica dva brata. Organizatori Marša mira “Sarajevo-Nezuk-Potočari“ na čijem čelu su bili preživjeli Srebreničani poručili su učesnicima da ne aplaudiraju bilo kome ko im se bude obraćao tokom sutrašnjeg ukopa.

U ponedjeljak 11. jula prisutni će imati priliku da u Memorijalnom centru u Potočarima učestvuju u komemoraciji i kolektivnom ukopu identifikovanih žrtava genocida, njih 127, među kojima je 12 maloljetnih osoba. 

Najmlađa žrtva je Avdija Memić koji je imao 14 godina, dok je najstariji Mustafa Hadžović koji je ubijen u 77. godini.

Marš mira iz Nezuka tradicionalni je protestni marš dugačak nešto više od 100 kilometara koji je zamišljen kao počast žrtvama genocida u “zaštićenoj” zoni UN-a. Put iz Nezuka kod Sapne traje tri dana, podijeljen je na etape i čini ga nepristupačni teren na kojim su u julu 1995. godine Bošnjaci iz Srebrenice potražili spas.

 

Klix.ba

Komentariši