Nismo smjeli napisati!!!!

Zijareteći mezarje u Dobračama sa našim domaćinima, Osmanom, Feridom i Hamzom Dobračom, proučili smo fatihe kod kabura Rašida i Hasnije Dobrača, roditelja rahmetli Kasima Dobrače, našeg poznatog alima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nismo smjeli napisati na spomen-obilježju,

da su petericu naših ljudi ubili četnici

 

Zijareteći mezarje u Dobračama sa našim domaćinima, Osmanom, Feridom i Hamzom Dobračom, proučili smo fatihe kod kabura Rašida i Hasnije Dobrača, roditelja rahmetli Kasima Dobrače, našeg poznatog alima. Tu je i kabur njegovog brata Ferhata i drugih rođaka. U istom redu je i mezar Raseme Dobrače, majke Ferida i Hamze, rođene 1914., umrle 1992. godine.

Njeni sinovi Ferid i Hamza nam ispričaše kako je njihova majka Rasema izgorjela u kući, koju su četnici zapalili početkom rata 1992. godine. Njeni posmrtni ostaci su pronađeni poslije rata i tu ukopani. Iz ovog mjesta ima osoba, žrtava četničkog zločina, koje još nisu pronađene.

Preko puta ovog mezarja, među drugim nišanima, nalazi se i spomen obilježje na kome piše: Dobrača Husein, Dobrača Šemso, Dobrača Hasan, Bahto Hasan i Karahmet Zajko, koji nedužno izginuše 1941. godine.

Na upit, kako su nedužno izginuli i ko ih je ubio, Osman Dobrača odgovori:” Njih su ubili četnici. U vrijeme komunističke vlasti nismo to smjeli napisati, jer tada, takvo obilježje, sa takvim natpisom, ne bi tu moglo opstati.”

Nedaleko od ove lokacije, u masovnoj grobnici, među ostalim, pronađeni su posmrtni ostaci Avde Palića, heroja odbrane Žepe, pukovnika Armije R BiH.

 

 

 

SALIH SMAJLOVIĆ  

http://www.preporod.com/index.php/drustvo/teme/2060-nismo-smjeli-spominjati-da-su-nas-cetnici-ubijali

 

Komentariši