Moore u Žepi: Porodice žrtava će uvijek imati našu podršku

Šef Misije OSCE-a boravi u istočnoj Bosni, gdje se jutros sastao s predsjednikom Medžlisa IZ i predsjednikom mjesne zajednice Žepa, Edinom ef. Šljivarom i Nerminom Omanovićem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šef Misije OSCE-a u BiH u posjeti istočnoj Bosni

 

Moore u Žepi: Porodice žrtava će uvijek imati našu podršku 

 

 

 

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore kazao je danas u Žepi da niko ne može osjećati satisfakciju nakon što je odbijen zahtjev o pokretanju revizije presude protiv Srbije. Zbog izjave da takav zahtjev nema šanse i preporuke da se on ne podnosi, ambasador Moore se nedavno našao na meti kritika.

– Mi smo i ranije savjetovali da nema smisla praviti reviziju, ako revizija nema šansu da uspije. I danas moramo imati na umu sve preživjele žrtve užasnih ratnih zločina i genocida. Ja sam i tada razgovarao s majkama Srebrenice, reisu-l-ulemom Kavazovićem, brojnim političarima o tim temama i nastavit ćemo te razgovore. Moram iskreno reći da nema uopće satisfakcije, zbog toga što smo bili u pravu. Svi koji su izgubili svoje roditelje, supruge, braću, sestre u ratu imaju pravo tražiti pravdu i oni će uvijek imati i našu podršku. Žao mi je što ljudi nisu shvatili da je savjet da se radi revizija bio potpuno pogrešan korak. Ni za nas, ni za koga, sada nema satisfakcije – kazao nam je Moore.

Šef Misije OSCE-a boravi u istočnoj Bosni, gdje se jutros sastao s predsjednikom Medžlisa IZ i predsjednikom mjesne zajednice Žepa, Edinom ef. Šljivarom i Nerminom Omanovićem. Najviše vremena tokom razgovora posvećeno je obrazovanju djece. U područnu školu u Žepi upisano je samo devetero đaka, ali ni oni nemaju pravo na bosanski jezik.

– U knjižice i u dnevnik se piše „bošnjački“ jezik. Mi se ne slažemo s tim, jer taj jezik nije ustavan, mi ga ne shvatamo kao svoj jezik, a imamo i problem što se taj „bošnjački“ jezik, koji ne postoji, izučava iz udžbenika srpskog jezika i pri tome ga predaje Srbin koji govori isključivo srpski jezik – kaže Omanović.

Dodatni problem je što u Žepi postoji samo područna, petorazredna škola.

– Nakon toga, snalazi se ko kako zna ili umije. Jednostavno imate izbor ili da ostavite dijete nepismeno, ili da odselite odavde – ističe Edin ef. Šljivar.

Ambasador Moore posjetio je područnu školu i razgovarao s učenicima i njihovom učiteljicom. Obrazovanje je jedan od prioriteta Misije OSCE-a.

– Veoma je važno da svaki učenik, u svakom razredu, ima pažnju, dobre udžbenike i učitelje, da ima ista prava na jezik i kvalitetno obrazovanje. Kad govorimo s roditeljima i u centru Sarajeva i ovdje u Žepi za, njih je najvažnije da njihova djeca imaju kvalitetno obrazovanje. To je nešto što želimo da vidimo i ovdje u Žepi. Drago mi je da ova djeca imaju islamsku vjeronauku – kazao je Moore.

Tokom dana, šef Misije OSCE-a je posjetio i Rudi i Goražde, a sve u sklopu napora da i ličnim primjerom pokaže da je realnost na lokalnom nivou prioritet.

– To nije samo nešto o čemu govorimo, već to moramo pokazati svaki dan. Imamo na umu interese svih Bosanaca i Hercegovaca i u poređenju s nekim međunarodnim institucijama imamo veliku čast, sve češće, posjetiti ljude u njihovim mjesnim zajednicama, općinama, školama, kućama, kao što i danas radimo – poručio je ambasador Moore.



Autor: Al. B. 

Avaz

Komentariši