Trgovci u Rogatici bez praznika

Mi nismo radnici, mi smo robovi! Radim svake sedmice po 60 sati, pa i više. Teško je to i izračunati, jer često ostajem da radim prekovremeno. Gazda mi ne plaća ni prekovremeni rad ni rad za praznike, radim i vikendom, a po jedan slobodan dan imam tek u svakih 15 dana. Sve to za bijednu platu od 400 KM..

 

 

 

 

Trgovci u Rogatici bez praznika

 

 

Radnike u rogatičkim trgovinama jutros je, po dolasku na posao, dočekala naredba načelnika opštine Rogatica Milorada Jagodića (SNSD) broj 01-140-2/17 po kojoj na Veliki petak i Vaskršnji ponedeljak rade puno, osmočasovno, radno vrijeme od 7 do 15 časova.

 

Inače je do sada bilo uobičajeno da trgovine u Rogatici za praznike rade skraćeno od 7 do 12 časova. U ovom gradiću na istoku RS od 11.500 stanovnika ima nekoliko registrovanih dragstora koji u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe kupaca tokom praznika svih 24 časa.

Neprijatno iznenađenje za rogatičke trgovce veće je time što je doneseno juče, 13. aprila, a radnicima je dostavljeno tek jutros, na Veliki petak. 

Akt nije juče objavljen ni na zvaničnoj opštinskoj stranici www.rogatica.ba . Umjesto njega objavljen je izvod iz zakona o praznicima RS po kome opštinari ne rade četiri dana tokom vaskršnjih praznika, što je dodatno revoltiralo trgovce.

“Mi nismo radnici, mi smo robovi! Radim svake sedmice po 60 sati, pa i više. Teško je to i izračunati, jer često ostajem da radim prekovremeno. Gazda mi ne plaća ni prekovremeni rad ni rad za praznike, radim i vikendom, a po jedan slobodan dan imam tek u svakih 15 dana. Sve to za bijednu platu od 400 KM kojom mogu da platim samo režije, a gdje su potrebe za hranom, odjećom, školovanjem djece i sve ostale potrebe iz potrošačke korpe… slobodno napiši, ako smiješ, radnici u rogatičkim trgovinama nisu radnici nego – robovi” kaže nam jedna trgovkinja koja je, iz razumljivih razloga, željela da ostane anonimna. 

Vlasnici trgovinskih radnji u Rogatici redovno za praznike podnose zahtjeve opštinskim organima da im se odobri produženo radno vrijeme, čak i do 17 ili do 19 časova, iako postoje dragstori koji rade svih 24 časa. 

Međutim, dragstori plaćaju dodatne dažbine za stalni rad, dok obične trgovine nemaju ova davanja.

Upućeni naredbu načelnika opštine Milorada Jagodića, donesenu na štetu radnika a u korist privatnih trgovaca, tumače kao njegov znak zahvalnosti za finansijsku pomoć u predizbornoj kampanji trgovcima koji sada od načelnika opštine očekuju revanš.

Sve je veći broj Rogatičana koji sada, pola godine nakon izbora, otvoreno pričaju kako su od sadašnjeg načelnika Milorada Jagodića, a tadašnjeg direktora-menadžera ŠG “Sjemeć” besplatno dobili drva za ogrev iz ovog javnog preduzeća kako bi glasali za njega.

(BN)

Komentariši