Radne akcije Ribioc 2017

 

Ribiocani su se sa ovim problemom izborili sami, pa je u periodu April-Septembar organizovano osam radnih akcija u koje je utroseno vise od 120 dnevnica na sjeci sume i ciscenju trase puta na dijelu Brezova ravan – Jelik – Ribioc – Klanac ukupne duzine 8 kilometara. U medjuvremenu je dobijena podrska od nacelnika opcine Rogatica i nacelnika opcine Novi Grad Sarajevo cije ce se pomoci realizovati ovih dana na sanaciji puta uz ucesce mehanizacije. Isto tako kroz dobrovoljne priloge sakupljeno je nesto novca koji ce ce biti utrosen na popravci puta.

 

 

 

 

Radne akcije Ribioc 2017

 

Ribioc je najudaljenije selo u MZ Zepa i isto tako najudaljenije selo od maticne opcine Rogatica. Kao naseljeno mjesto Ribioc je postojao jos u prastara vremena o cemu se podatci mogu pronaci u prvim turskim zapisima o Zepskom vilajetu.

U selu su se mjenjali stanovnici, familije i njihov broj a mladje generacije pamte poneku kucu Mehmedovica, Kadrica i najmnogobrojnije i tadasnje i sadasnje familije Vatres. 


U poslednjem ratu je kroz selo proslo ili u njemu naslo spas mnogo bosnjackog stanovnistva sa vise opcina Istocne Bosne, nakon cega je potpuno unisteno i pometeno sa lica zemlje. Do danas je obnovljena jedna trecina starog stambenog fonda. Selo je ukidanjem uskotracne pruge ostalo bez valjane putne komunikacije sa svijetom a takvo stanje je i danas. I sadasnji grozni makadamski put je potpuno bio utonuo u sumu i granje tako da su se sa motornim vozilom u tom pravcu upucivali samo najuporniji i to u ljetnom periodu, dok se zimi nije moglo ni dolaziti a bolesnike su transportovali helikopteri.

Ribiocani su se sa ovim problemom izborili sami, pa je u periodu April-Septembar organizovano osam radnih akcija u koje je utroseno vise od 120 dnevnica na sjeci sume i ciscenju trase puta na dijelu Brezova ravan – Jelik – Ribioc – Klanac ukupne duzine 8 kilometara.

U medjuvremenu je dobijena podrska od nacelnika opcine Rogatica i nacelnika opcine Novi Grad Sarajevo cije ce se pomoci realizovati ovih dana na sanaciji puta uz ucesce mehanizacije. Isto tako kroz dobrovoljne priloge sakupljeno je nesto novca koji ce ce biti utrosen na popravci puta.


U dobrovoljnim akcijama i novcanim prilozima ucestvovali su Vatresi sa raznih meridijana svijeta i sadasnjih adresa po Bosni, kao i ljudi dobre volje iz Sarajeva, Tuzle, Visokog i Gorazda kojima se mnogo zahvaljujemo.
Nastavlja se aktivnost na sanaciji puta i ponovnom ozivljavanju ovoga mjesta.

U prilogu fotografija ucesnika poslednje 
Radne akcije u septembru 2017.

Kasim vatres

Komentariši