Šahin KERLA gost ramazanskog programa tv HAYAT

Šahin KERLA gost ramazanskog programa tv HAYAT  

 

 

 

 

KERLA ZA HAYAT: FOND BOŠNJACI JE OSNOVAO RAHMETLI ALIJA IZETBEGOVIĆ S CILJEM OBNOVE AKADEMSKOG KADRA BOŠNJAKA

 

Današnji sagovornik bio je Šahin Kerla, predsjednik Fonda Bošnjaci.

Govoreći o počecima rada Fonda, Kerla je kazao da je prvobitni cilj bio obnova visokoobrazovanog kadra nakon agresije.

Rahmetli predsjednik Alija Izetbegović je 1997. godine formirao Fond Bošnjaci u okviru Stranke demokratske akcije (SDA) s ciljem zanavljanja visokostručnog kadra stradalog tokom agresije. On je znao da samo dobro obrazovan kadar može obnavljati zemlju. Nakon četiri godine rada, 2001. godine predsjednik Izetbegović uvakufljuje Fond kako bi se sredstva od dobiti koristila za pomaganje obrazovanja i nauke – pojašnjava Kerla.

Dodaje da je veliki broj studenata potpomognut kroz finansijsku pomoć.

Do sada je stipendirano preko 2800 nadarenih studenata. Od toga je 130 studenata sa prosječnom ocjenom 10.0 na najprestižnijim univerzitetima u BiH. Također smo izveli do kraja akademskog obrazovanja pet doktoranata. Bitno je napomenuti da je preko 200 naših studenata dobilo priznanja Zlatnu i Srebrenu značku, povelje dekana i druga priznanja. Mi ne tražimo da naši studenti vrate stipendije, ali ih podstičemo da nakon sticanja zaposlenja ostanu u kontaktu sa Fondom i ulažu dobrovoljna sredstva u njegov razvoj. Sretni smo i ponosni na dosadašnje rezultate rada – istakao je Kerla.

Naglašava da je posebno ponosan na činjenicu što je imao priliku sarađivati sa rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem.

Imamo dobru saradnju sa JU Muzej Alija Izetbetović kako bi naši studenti proučavali djela rahmetli predsjednika i kritički ih posmatrali. On je bio vizionar koji je poštovao međunarodno pravo i odnose između naroda, te je zbog toga važno da njegove riječ i djela prenosimo dalje u znanje novim generacijama – zaključio je Kerla.

 

 

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=Xu6T_0TbO10&feature=emb_title

 

 

Komentariši