NAJAVA: Mina Jahić u emisiji “Sasvim iskreno”

 

Ferid je ispričao gotovo nestvarnu priču koja kulminira bijegom sa strijeljanja kod jame Paklenik na prostoru između Sokoca i Rogatice.  To strijeljanje preživio je samo Ferid od njih 50. Nakon bijega vezanih ruku probija se kroz šikare i uspjeva nekako doći do jednog bošnjačkog sela na općini Sokolac koje još nije bilo napadnuto. Tu ga je u kući skrivala Mina Jahić. U subotu, 04. juna u 20:00 sati na MTV Igman u emisiji “Sasvim iskreno” možete pratiti razgovor s Minom Jahić, koja je u 90-oj godini života, ali se drži jako dobro i ima izuzetno pamćenje.

 

 

 

NAJAVA: Mina Jahić u emisiji “Sasvim iskreno”

U novembru 2019. godine snimili smo i emitovali u emisiji “Sasvim iskreno” intervju s Feridom Spahićem iz Višegrada. Ferid je ispričao gotovo nestvarnu priču koja kulminira bijegom sa strijeljanja kod jame Paklenik na prostoru između Sokoca i Rogatice.

 To strijeljanje preživio je samo Ferid od njih 50. Nakon bijega vezanih ruku probija se kroz šikare i uspjeva nekako doći do jednog bošnjačkog sela na općini Sokolac koje još nije bilo napadnuto. Tu ga je u kući skrivala Mina Jahić. Skrivala ga je od četnika kojima je pobjegao sa strijeljanja. Skrivala ga je od komšija Srba. Skrivala ga je i od komšija Bošnjaka da se ne bi neko izrekao. Za tu hrabrost bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton dodjelila je Mini Priznanje za ličnu hrabrost 2011. godine. 

U subotu, 04. juna u 20:00 sati na MTV Igman u emisiji “Sasvim iskreno” možete pratiti razgovor s Minom Jahić, koja je u 90-oj godini života, ali se drži jako dobro i ima izuzetno pamćenje. Osim priče o čuvanju i liječenju Ferida Spahića nana Mina nam je pričala i o njenoj i sudbini njene porodice nakon što je Ferid otišao iz sela i nakon što su četnici odlučili da se riješe i Bošnjaka s tog područja. Tada joj je ubijen najmlađi sin, a imao je samo 22 godine. 

Prisjetila se nana Mina i 1941. godine kad su pred njenim očima, a imala je samo 8 godina, komšije (navodi i imena) ubili njenu majku, nanu, brata od 4 godine i još puno žena i djece iz sela. 

Ovo morate pogledati. Emisija će biti dostupna i na youtube kanalu MTV Igman.

Komentariši