Sagradite spomen obilježje svim nevinim rogatičkim žrtvama iz perioda etničkog čiščenja 1992 – 1995

Od srijede 25. maja počinje teći jednomjesečno vrijeme u kome pravna i fizička lica, bilo da se javljaju samostalno ili u okviru autorske grupe,  mogu konkurisati za izradu idejnog rješenja „Centralnog spomen obilježja“ u Rogatici, koga je objavio načelnik Milorad Jagodić. Tim povodom reagovala je Maida Ćurevac predsjednica udruženja Suza koja j3e između ostalog rekla:

 

 

 

Od srijede 25. maja počinje teći jednomjesečno vrijeme u kome pravna i fizička lica, bilo da se javljaju samostalno ili u okviru autorske grupe,  mogu konkurisati za izradu idejnog rješenja „Centralnog spomen obilježja“ u Rogatici, koga je objavio načelnik Milorad Jagodić.Cilj je, rekao je načelmiki, da se dođe do kvalitetnog, funkcionalnog i ekonomskog rješenja spomen obilježla koje će činiti cjelinu sa postojećom Spomen-sobom u kojoj se, riječju i fotografijama, čuva sjećanje na 291 poginulog borca u posljednjem Odbrambenom-otadžbinskom ratu 1992 – 1995. godina.

 

Tim povodom reagovala je Maida Ćurevac predsjednica udruženja Suza koja j3e između ostalog rekla:

Sagradite spomen obilježje svim nevinim rogatičkim žrtvama iz perioda etničkog čiščenja 1992 – 1995

 

Gospodine Jagodiću, poštenije je da se u Parku ispred Opštine Rogatica podigne spomen obilježje svim nevinim žrtvama (njih oko 1500), jer je Haški tribunal u presudi Paunoviću utvrdio da su srpske formacijame na području opštine Rogatica, a kojima su pripadali i tih 291 poginuli borac, prema toj, a i drugim presudama vršili zločin etničkog čiščenja Bošnjaka sa područja Opštine Rogatica. 

Predlažem vam, da se ne rugate istini u oči. Kad tad svi moramo istini pogledati u oči. Umjesto što se bavite činjeničnim prekrajanjem, bolje bi vam bilo da se pozabavite pronalaskom još oko 300 nestalih nepronađenih osoba na području Opštine Rogatica, za čiji nestanak su odgovorne srpske vojne i paravojne formacije. 

Sramno je da 30 godina čekamo informacija o 300 nestalih naših najmilijih. 

Poznato vam je da je su području Rogatice do sada otkrivene 23 masovne grobnice Bošnjaka, dok nije otkrivena niti jedna masovna grobnica Srba. 

Zato predlažem da se u Malom parku ispred Opštine Rogatica sagradi spomen obilježje imenom i prezimenom svim nevinim rogatičkim žrtvama iz perioda etničkog čiščenja 1992-1995.godina.

 

Maida Ćurevac predsjednica udruženja Suza

Komentariši