Kladanj-Žepa “Da se ne zaboravi i ne ponovi” 

Žepu, baš poput Srebrenice, UN nije zaštitio. Poruke koje su dolazile iz Žepe jula 1995. bile su dramatične – Situacija u Žepi je kritična, četnici neprestano napadaju. Ako možete, spasite Žepu i narod. Ako ne možete Žepu, narod morate. A, kako je heroj Avdo Palić kazao, u Žepi se bilo diglo sve da je brani. Borila su se i djeca. Samo UN nije. Agresori su se pitali ko je taj Avdo, a on je došao pred njih i rekao im – Ja sam taj Avdo Palić kojeg tražite. Godišnjica je pada zaštićene zone UN-a Žepa. Da se ne zaboravi.

Vojska ratnog zločinca Ratka Mladića paljbu po položajima UN-a oko Žepe počela je 7. jula 1995. godine, s namjerom da preplaši i istjera bošnjačko stanovništvo. Snage bosanskih Srba otvorile su vatru na Žepu 10. jula, a na dan pada Srebrenice, 11. jula, granatirano je jedno selo kod Žepe.

Učesnici Hoda slobode Kladanj-Žepa “Da se ne zaboravi i ne ponovi” završili su dvodnevni marš prema Žepi. Hod slobode sadržaj je u okviru obilježavanja Dana sjećanja na pad Zaštićene zone UN-a Žepa.
Oko pedeset učesnika marša išli su stazama proboja žepskih boraca ka Kladnju 1995. godine, čime se odaje počast hrabrim borcima i poginulima u proboju ka slobodi. Danas je na ovom mjestu otvoreno spomenobilježje u mjestu Slap, u znak sjećanja na sve žrtve iz perioda 92-95, kao i za borce Armije RBiH.
Podsjetimo u haremu džamije Mehmed ef. Hajrić 2019. godine otvoren je Memorijalni centar u Žepi, gdje su ispisana imena 495 ubijenih Žepljaka tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Iz udruženja žena enklava Srebrenica i Žepa ističu da je uvijek teško kada dođu ovi datumi.

Na Centralnoj manifestaciji u haremu džamije u Žepi proučena je tradicionalna Šehidska dova, kojom je obilježena 28. godišnjica pada Žepe, Zaštićene zone UN-a.

Da ni ovaj dan Bošnjaci nisu mogli biti mirni, dokaz je da je pred sami početak manifestacije Žepa ostala bez struje. Ipak su srećom agregati riješili taj problem.

Kada je Žepa u pitanju, ne može a da se ne spomene heroj ovog mjesta komandant odbrane Žepe Avdo Palić, koji je svoj život dao kako bi obezbijedio ostanak svojih sugrađana na svojoj zemlji koja im pripada.

Na današnji dan 95. godine Palić je zarobljen i prebačen u tajni zatvor u Bijeljini. U noći s 5. na 6. septembar iz zatvora ga je izveo Dragomir Pećanac, lični pratilac osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i od tada mu se gubi svaki trag. Smatra se da je te noći mučki ubijen. Prema nalazima na osnovu posmrtnih ostataka, zaključeno je kako je najvjerovatnije ubijen pucnjem u glavu. Tokom napada na Žepu i kasnije, tokom probijanja do slobodne teritorije, poginuli su deseci Bošnjaka. Vijeće muftija Islamske zajednice u fetvi o genocidu nad Bošnjacima, donesenoj 3. jula 2015. godine, proglasilo je lokalitete Srebrenice i Žepe Šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima.

Komentariši