Prije početka I sv. rata poštanski saobraćaj automobilima uspostavljen je između Rogatice i Mesića

Prije početka I sv. rata poštanski saobraćaj automobilima uspostavljen je između Rogatice i Mesića

Malo je poznata činjenica da je u Bosni i Hercegovini počeo sa radom jedan od prvih poštanskih automobila u Evropi. Ovu i brojne druge manje poznate zanimljive historijske činjenice za šoštanske automobile u BiH i Evropi donosi nam Šefik Braco Emrić, autor knjige “Fragmenti istorije automobilizma u Bosni i Hercegovini s početka 20. vijeka”.

Kako je prevoz pošte bio u nadležnosti Austro-Ugarske vojske, Austro-Daimleru je povjerena proizvodnja prvog poštanskog automobila za Bosnu i Hercegovinu. 

Prema pisanju austrijskog časopisa Allgemeine Automobil-Zeitung od 26. februara 1905. godine, Sarajevskog lista iz 1905. godine i engleskog časopisa Commercial Motor također iz 1905. godine, prvi poštanski automobil u Sarajevo dovezao je 28. januara 1905. godine oficir Austro-Ugarskih oružanih snaga i stručnjak za tehniku, kapetan Hauptmann Robert Wolf, obzirom da su u periodu Austro-Ugarske uprave u Bosni i Hercegovini, pošta i telegraf bili u nadležnosti vojske koja je u okviru tehničkog vojnog odbora imala i odjeljenje za testiranja automobila, a koje se nalazilo u Beču. (Wien VI. Bez. Gumpendorfer Straße 1. Techn.Militärkomitee-Gebäude).

Primjena prva tri poštanska automobila u Bosni i Hercegovini započela je 01. juna 1905. godine uspostavom automobilskog prevoza pošte i putnika na relacijama Bihać-Bosanski Novi i Bihać-Bosanski Petrovac, tada dugim oko 135 km, kao i na drugim relacijama u Bosanskoj Krajini. Vrijeme prevoza pošte konjskom zapregom na ovim relacijama od 12 sati skraćeno je na 5 sati prevoza automobilom obzirom da se automobil kretao brzinom do 30 km/h.

Nakon uspostave automobilskog prevoza pošte i putnika na relacijama Bihać-Bosanski Novi i Bihać-Bosanski Petrovac, uspostavljen je i prevoz na relaciji Banja Luka-Jajce, a nekoliko mjeseci prije početka Prvog svjetskog rata poštanski saobraćaj automobilima uspostavljen je i između Sarajeva i Kalinovika, Rogatice i Mesića, te na liniji Ustiprača-Goražde-Foča. Automobilski prevoz pošte i putnika vršio se prema redu vožnje usklađenom sa željezničkim redom vožnje.

Komentariši