Mirza Selimbegovic: Obilježena 32. godišnjica bitke za odbranu brda Mojmilo

Obilježena je 32. godišnjica jedne od najznačajnijih bitaka za odbranu Sarajeva i BiH od agresora polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen obilježju poginulim šehidima i borcima kod Eko kuće na Mojmilu, te obilaskom drugih lokacija na kojima su vođene borbe za odbranu brda Mojmila i vodovoda.

Mirza Selimbegović, predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad, istakao je da je samo zajedničkim naporima i trudom moguće poboljšati stanje oko nas, te da trebamo uzimati za primjer hrabre borce koji su učinili sve za odbranu Bosne i Hercegovine od agresije.

Mirza Selimbegović, predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad

“Na ovom mjestu se vodilo dosta bitaka koje su bile presudne, a ni jedna sama od sebe ne bi bila uspješna da naši borci i na drugim dijelovima grada nisu dali sve od sebe. Iz tog razloga, posebno mlađim generacijama, ali i svima nama poručujem da uradimo svi ono što je do nas, da napravimo neki rezultat. Moramo svi da pokušamo dati najviše i najbolje što možemo da popravimo stanje oko sebe i sebi da izgradimo bolju budućnost. Ja vjerujem da je na taj način i ova najbolja generacija naših boraca razmišljala. Oni su ovdje dali sve od sebe, a vjerovali su da će i na drugim dijelovima i s druge strane dati sve od sebe i na kraju su uspjeli da poraze, kako često čujemo nadmoćnijeg agresora. Ali nisu oni uopće bili nadmoćni, oni su imali određene stvari na raspolaganju koje naši borci nisu imali, međutim oni nisu imali ni srce, ni hrabrost koju su naši borci imali. Sa tim pristupom i na taj način, kad svi damo najviše što možemo i sve ono što imamo na raspolaganju, uspjeh je zagarantovan,” kazao je predsjedavajući Selimbegović.

Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, naglasio je važnost da pričamo našoj djeci o herojima koji su branili našu državu, te da se nadamo da će sutra, kada odrastu, nastaviti stajati na istim mjestima i obilježavati važne datume i ličnosti kao što to činimo danas.

Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo

“Mi treba da našoj djeci pokažemo ko su heroji. Kenan Kolašinac je moj heroj, on je 1992. godine izgledao kao veliki heroj i danas tako izgleda. A ova djeca ovdje su djeca koja će u budućnosti stajati na ovim mjestima i držati govore, koji će voljeti Bosnu i Hercegovinu, koji će voljeti svoju domovinu. Zato treba da ulažemo u našu djecu, da im pričamo o našim herojima. Želim da napomenem da ne smijemo zaboraviti velikog komandanta Ramiza Salčina, koji je u ovom periodu bio komandant sa najvećim činom na području Novog Grada. Takvi nam ljudi trebaju biti uzor. Mi puno pažnje posvećujemo našim herojima koji su ubijeni na putu odbrane Bosne i Hercegovine, međutim, ne smijemo zaboraviti ni žive heroje. Kenan Kolašinac je nosilac Zlatnog ljiljana, živi heroj i čovjek na koga se trebamo ugledati. Ovo što piše na ovom spomen-obilježju ovdje: ‘Zastani, sjeti se, ne zaboravi’ to treba da piše svuda. Mi se sjećamo heroja, a oni se sjećaju ratnih zločinaca”, zaključio je ministar Osmanović.

Cvijeće je položeno na nekoliko spomen-obilježja u Novom Gradu, uključujući Centralno spomen-obilježje kod zgrade Općine Novi Grad, spomen-obilježje posvećeno borcima romske nacionalnosti, spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u spomen-parku MZ “Olimpijsko Selo”, te na spomen-obilježju pored fontane u Brčanskoj ulici. Također je cvijeće položeno na spomen-obilježje Nadiru Kafedžiću i njegovim saborcima.

Centralno spomen-obilježje kod zgrade Općine Novi Grad Sarajevo
Spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u spomen-parku MZ “Olimpijsko Selo”

Komentariši