Emina Omanović u skoku osvojila deseto mjesto na Evropskom prvenstvu u Slovačkoj

Bosanskohercegovačka reprezentativka Emina Omanović, članica Atlestkog kluba Sarajevo, osvojila je deseto mjesto u finalu Evropskog atletskog prvenstva za mlađe juniore (U-18), koje se danas i završava

Omanović, koja je jučer s dužinom svog novog najboljeg rezultata ove sezone – 5,83 metra, u konkurenciji 32 takmičarke, osvojila 11. mjesto u kvalifikacijama i izborila nastup u finalu, danas je preskočila daljinu od metara 5,73 metra, s kojom je ipak za jedno mjesto poboljšala svoj plasman.

Ova dužina, međutim, nije bila dostatna i da nakon prve tri uvodne serije bude među prvih osam takmičarki, koje su nastavile takmičenje te dobile priliku da skaču još po tri puta i da se domognu boljeg plasmana ili medalje.

Omanović je, inače, bila dobro počela te je u prvoj seriji preskočila solidnu dužinu od 5,73 m, s kojom je bila šesta, da bi u drugoj preskočila 5,61 m, a u trećoj seriji prestupila. U trećoj seriji ispala je iz prvih osam te ostala bez mogućnosti da se borbi za medalje.

Omanović, inače, ima lični rekord 5,95 m, ali je na Evropsko prvenstvo otputovala s najboljim ovosezonskim rezultatom od 5,81 m, koji je jučer u kvalifikacijama uspjela poboljšati i plasirati se u finale. Da je danas uspjela ponoviti rezultat koji je ostvarila ove sezone prije dolaska u Slovačku, nastavila bi takmičenje i borila bi se za medalje.

Rezulat njenog ličnog rekorda – 5,95 m, danas bi joj, nakon prve tri serije, osigurao diobu 5. mjesta.

Komentariši