Nešković Zoran i ostali: Đerićevi udarci puškom u vrat

Nešković Zoran i ostali: Đerićevi udarci puškom u vrat

Senita Patković

17. Jula 2024.

Zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da ga je u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici optuženi Slaviša Đerić udario puškom u vrat, dok je Zoranu Neškoviću predao novac koji je imao sa sobom.

Slaviša Đerić. Foto: BIRN BiH

Svjedočeći iz druge prostorije uz distorziju lika i glasa, svjedok P-107 je ispričao da je, kao ranjenik, nakon pada Srebrenice prebačen u Žepu, gdje je ostao nešto više od sedmice.

“Mi ranjeni smo otišli u krug UNPROFOR-a, i došli su srpski doktori i pregledali nas i rekli da će nas prebaciti u Tuzlu, ali to se nije desilo”, kazao je svjedok i dodao da su tu dobili kartice Crvenog krsta.

Zaštićeni svjedok je izjavio da je iz Žepe krenuo autobusom u kom su bili žene i djeca, misleći da idu prema Kladnju. Autobus je, kako je posvjedočio, zaustavljen i u njega je ušao vojnik prozivajući ljude po spisku da izađu iz autobusa. Na spisku je bilo i njegovo ime, naveo je.

Svjedok je ispričao da su poslije nastavili put u drugom autobusu i da su dovezeni pred neke štale. Izjavio je da je kasnije saznao da je to bio “Rasadnik” u Rogatici. Posvjedočio je da im niko nije rekao zašto su tu dovedeni.

“Mene su prozvali. Izašao sam, tamo su bila dva vojnika. Bio je Nešković Zoran i još jedan vojnik”, izjavio je P-107 i dodao da su ga tada ispitivali i pretresali, te mu uzeli češalj.

Kazao je da je Neškoviću, kojeg je često viđao u “Rasadniku”, svojevoljno dao 350 njemačkih maraka plašeći se da će ga ubiti ako mu pronađu novac.

Svjedok je rekao da se sjeća stražara po nadimcima – Đerić zvani Đera, Pero, Franco, Šijak – te je naveo ime Nenada Ujića.

Svjedočio je pred Sudom BiH na suđenju za nečovječna postupanja, ubistva i seksualna zlostavljanja nad civilima počinjena u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici – od kraja jula do 22. decembra 1995. godine. U ovom predmetu su optuženi Zoran Nešković, Panto Pantović, Slaviša Đerić, Nenad Ujić i Pero Despet. Nešković je optužen u svojstvu komandira, a ostali u svojstvu stražara.

Na ročištu je svjedok ispričao da je Slaviša Đerić zatvorenike prilikom odlaska u toalet tjerao da pjevaju “četničke” pjesme.

“Mene je tjerao da pjevam, ja nisam znao, pa me udario puškom – automatska puška je bila – u vrat”, izjavio je svjedok i dodao da su Franco, Đurić i Ujić udarali zatvorenike palicom, nogom i da su ih šamarali.

Za Ujića je naveo da je dolazio pijan, ali da ga nije puno maltretirao.

Na upit Tužilaštva kazao je da je u zatvoru bio i Omer Delić, za koga je rekao da je teško pretučen u kancelariji Neškovića.

Kazao je da ne zna za sudbine hodže Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića. Prema njemu, oni su bili zatvoreni u posebnoj prostoriji, a stražari su pričali da su razmijenjeni.

Svjedok je izjavio da je, nakon pet mjeseci koje je proveo u “Rasadniku”, odveden na Borike, gdje je ostao oko mjesec dana, te je poslije razmijenjen na “Kuli” kod Sarajeva.

Suđenje se nastavlja 9. septembra.

Komentariši