Više od pola godine od ubistva mladića Farisa Pendeka: Istraga još uvijek traje, od optužnica ni traga

Faris Pendek je ubijen 28. januara na raskrsnici u ulice Bulevar Meše Selimovića na potezu ulica Alije Kučukalića – Prijedorska u Sarajevu i za njegovo ubistvo je osumnjičen Adem Šuman. Više od pola godine nakon ubistva mladića, istraga je još uvijek u toku i optužnica nije podignuta.

Osim Šumana, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo “Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela”, identifikovani su i Elmedin Gradišić (1987) i Meris Saljević (2000), obojica iz Sarajeva i oni su trenutno pod mjerama zabrane, dok je Šuman u pritvoru.
Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, Šumanu je Kantonalni sud u Sarajevu posljednjom odlukom produžio pritvor do 24.10.2024. godine ili do nove odluke suda. Pritvor je određen zbog opasnosti od bijega, ometanja istrage i utjecaja na svjedoke te zbog uznemirenja javnosti.

Ono što je do sada javnosti poznato o ubistvu mladog Farisa Pendeka jeste da je Šuman provocirao Pendeka i njegove drugare koji su se nalazi sa njim u automobilu.

Na prvo ročištu za određivanje pritvora održanom prvog februara, tužilaštvo je iznijelo saznanja koja potvrđuju da Šuman nije poznavao mladiće i da je, nakon provociranja njih, ispalio hice.

“Šuman Adem se kretao iz suprotnog smjera i iza leđa prišao ovim dječacima nakon čega je uslijedila provokacija, a prouzrokovala je da dječaci otvore prozor i pitaju u čemu je problem. Da bi Šuman Adem, bez ikakvog razloga, udario Emana, vratio se i iz kasete uzeo pištolj. U namjeri da liši života Emana, pogodio je Farisa koji je sjedio pored njega jer se sageo”, navelo je tada tužilaštvo.

Šuman je, na osnovu saznanja tužilaštva, osoba koja je ranije osuđivana i okarakterisana kao zakonski prestupnik, a s tim je i konzument narkotika – kao i njegovi pomagači.

Na pitanje kada bi trebala biti podignuta optužnica u ovom predmetu, iz Tužilaštva KS kažu da će javnost biti blagovremeno obaviještena. S tim, kažu i da su istražne radnje uveliko u toku.

“Postupajuća tužiteljica aktivno poduzima istražne radnje u cilju prikupljanja dokaza”, dodali su iz Tužilaštva KS.

Jedan mladi život je ugašen i niti jedna sudska presuda neće ublažiti bol njegovoj porodici i prijateljima, ali bi adekvatna kazna definitivno vratila malo vjere u bh. pravosuđe.

Komentariši