Jednakokraki trougao

OVAKO NEKAKO ILI SLIČNO

Jednakokraki trougao

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga vijeka u žepskom krajoliku modni trendovi, naročito kod muškaraca, su bili na granici zdravog razuma.

Bujna kosa prekrila ramena. Često prljava i neuredna. U nekoga kovrdžava pa glava liči na onu pletenu košnicu za pčele. Školarcima je bila zabranjena duga kosa – nakote se vaške pa cijeli razred bihuzur. Važilo je nepisano pravilo da je veći frajer onaj ko ima dužu kosu.

A kragna u košulje je posebna priča. Razmahala se do kraja ramena. Tačno liči na elipse povelikog helikoptera. Kako li je bilo oprati ? Na jednom omotu gramofonske ploče Halida Bešlića kragna košulje jedva stala na stranicu. Uvijek se slatko nasmijem i sjetim takvih fotki koje je radio r.Izo Karić.

Pravi bum je bio “ubacivanje klinova” na nogavice pantolona. S vanjske strane jednokraki trougao, što drečavija boja sve veća fora. Uglavnom jednobojno platno: žuto, plavo, bijelo pa i crno ako su pantalone bjeljuhave. Žene koje su imale šivaću mašinu zaradile su para i para, ili kupioca za Radavu ili Javor. Sa ove vremenske distance ipak priznajem – baš je bilo COOL.

SEID ZIMIĆ

Komentariši