Kod naših Nalbantića

Kod nasih Nalbantica

Kasim i Adila, brat i sestra iz Tekije… zamoli me jedna nasa rogaticka norvezanka da ako mogu obidjem nekog od nasih Rogaticana.

Kad je tako nesto u pitanju mogu uvijek i odmah mi naompade nas Kasim Nalbantic sin Muhamedov a unuk Alage iz Tekije.

Nisam ga vidio nekoliko godina i eto ispade bas prilika. Kasim i sestra mu Adila stanuju u starijoj kuci na Hadzickoj opcini, tacnije u zaseoku Do blizu Tarcina.

Zive skromno od Kasimove gradjevinske zarade a zatekoh i njega kuci jer ima zdravstvenih problema sa desnim kukom pa ovih dana neradi.

Zaputim se od Hadzica pa magistralnom cestom u pravcu Konjica i odmah poslije Tarcina skretanje na autoput ali poslije pedesetak metara odvaja se makadamski put kroz podvoznjak ispod autoputa i u pravcu gore onom zeljeznickom visokom vijaduktu i eto te odmah.

A moze i sa druge strane otud od sela Smučka pa kod dzamije desno i jos koju stotinu metara. A koga god upitas on ih zna.

Obradovali mi se Bogami ko svoji svome pa probjesedismo dosta o Rogatici birvaktile i nasem narodu. Njihovog brata Rasima ubise cetnici u Tekiji gdje ga komsinice i ukopase.

Dobri nas narode, kako napisah da nasi sugradjani Kasim i sestra mu Adila zive skromno od Kasimovog rada na gradjevini pa ako bi ko imo zelju da ih obidje ili malo pripomogne nek mi se slobodno javi.

Ja cu ih svakako uskoro opet obici a imam i Kasimov broj mobitala pa mogu dati.

Hvala vam koji procitaste ovu moju posjetu nasim Rogaticanima bratu i sestri Kasimu i Adili Nalbantic. Zivi mi i zdravi ma gdje bili.

Nedim Cengic Teva

– zaseok Do kod Tarčina, Hadžići,

četvrtak 15 avgust 2024

Komentariši