Berina sa svojim suigračicama na prijemu u Opštini Novi Grad

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić ugostio je odbojkašice OK Novi Grad, osvajačice tri zlatne i jedne bronzane medalje, i njihove trenere.

Odbojkašice kluba Novi Grad imale su do sada najuspješniju sezonu, uz zlatnu medalju osvojenu na 19. međunarodnom odbojkaškom turniru Global Challeng u Puli, selekcije kadetkinja i juniorki osvojile su još dvije zlatne medalje  i jednu bronzanu na državnom prvenstvu, što je do sada najbolje postignuti uspjeh u jednoj takmičarskoj sezoni.

Ove djevojke su na 19. turniru Global Challengu u Puli, u finalnoj utakmici pobijedile ekipu SPVC Storm iz Kanade rezultatom 3:0, dok su u polufinalu pobijedile Hungary Volleyball Team koji se sastoji od reprezentativki Mađarske koje su u fazi priprema za Evropsko prvenstvo U17.

Načelnik Efendić poželio je dobrodošlicu ekipi OK Novi Grad i čestitao na izuzetnim rezultatima koje su postigle u protekloj sezoni.

“Dvije selekcije su osvojile zlatne na nivou BiH i jedna bronzanu medalju. To je zaista rijedak uspjeh i ovo je najuspješnija godina u djelovanju kluba u kojem većinom igraju odbojkašice koje žive i školuju se na prostoru Novog Grada i ostvaruju tako dobre rezultate. Mi se nadamo da će i u narednim godinama nastaviti tako kvalitetno da rade i da postižu dobre sportske rezultate, a mi ćemo ih kao Općina u tome podržavati”, rekao je načalnik Efendić.

Edin Begović, trener kluba kazao je da su ove godine kadetkinje osvojile prvo mjesto na kvalifikacionom turniru u Brčkom, a zatim na finalnom turniru Federalnog prvenstva u Sarajevu, a potom su zlato osvojile i na državnom prvenstvu u Sarajevu.

“Juniorke su po prvi put u istoriji našeg kluba osvojile prvo mjesto u državi u Gacku, gdje je održano juniorsko prvenstvo, a gdje je bilo vrlo teško igrati, jer poznato je da je Gacko rasadnik talenata i puno ulažu u odbojku, tako da smo i mi na neki način bili iznenađeni pobjedivši ih u polufinalu, a kasnije i u finalu, pobjedivši OK Cenatr ORT. Sa seniorskom ekipom nam je falio jedan bod da dođemo u priliku da se borimo za plasman u premijer ligi BiH. Naredne sezone ćemo pokušati da izborimo status premijerligaša i da naša Općina Novi Grad ima još jedan razlog više da se ponosi što ima ovakav klub, ovakve djevojke i ljude koji se brinu o tome”, kazao je Begović ističući da je podrška Općine od krucijalnog značaja, jer klub egzistira na području općine Novi Grad.

“Općina, na čelu sa načelnikom Efendićem i svim ostalim saradnicima su prepoznali rezultate koje postižemo i ovom prilikom želim da se zahvalim, jer smo preko načelnika uspostavili divnu saradnju i doveli smo sami sebe i sve one ljude koji žele da učestvuju u ovom procesu na jedan nivo gdje ta kohezija između Općine i kluba mora da postoji, a hvala Bogu postoji, i to tako treba da bude”, zaključio je Begović.

Kapitenka kluba Merjem Kabašaj sedamnaestogodišnjakinja koja pohađa Petu gimnaziju istakla je da je prezadovoljna i preponosna na svoje kolegice i na sebe. Kazala je da je teško i vrlo naporno uskladiti školske obaveze i treninge, ali da su kao sportistkinje naučene kako da usklade te obaveze, a tako isto i sa svojim socijalnim životom i ostalim obavezama mimo treninga i škole. Dodala je da se dobrom organizacijom sve stigne.

“Pored kadetske i juniorske lige sada se fokusiramo na superligu, na seniorsku i nadam se da ćemo i tu ove godine da osvojimo. Naravno sve je to teško i mi se zalažemo i žrtvujemo, ne samo ja i moje kolegice, nego i treneri. Bez podrške naših roditelja, prijatelja i najbližih bilo bi puno teže”, kaže Merjem.

Komentariši