Svečano otvoren spomen park legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću u Goraždu

Brojne delegacije zvaničnika, bivših boraca, komandanata i građana prisustvovali su svečanoj ceremoniji otvaranja spomen parka legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću u ulici u Goraždu koja nosi njegovo ime.

Spomen park svečano je otvoren skoro tri decenije nakon što je komandant Zaim izgubio život 9. oktobra 1995. na Rogojskoj gredi u ofanzivnoj akciji Armije RBIH koja je za cilj imala deblokadu Goražda, iako je ideja o gradnji spomenika legendarnom komandantu Prve drinske brigade i 14. divizije 1.korpusa Armije RBIH postojala godinama, a čekala na realiazciju čak i nakon što je postavljen kamen temeljac u oktobru 2018.godine.

Spomen park otvorili su članovi porodice, Zaimova supruga, sinovi i unuci, a brojne delegacije položile su cvijeće, proučile fatihu i iskazale poštovanje ovom istinskom bosanskom ratniku.

“Skoro 29 godina poslije grad Goražde je uz podršku općine Trnovo izgradio ovo spomen obilježje u znak sjećanja na komandanta Zaima i njegove saborce. Na ovom spomen obilježju će se dostojanstveno moći položiti cvijeće komandantu Zaimu i svim poginulim pripadnicima jedinica kojima je komandovao. Ovaj spomen park pripada svim majkama i očevima čiji su sinovi i kćeri položili život za odbranu BIH i u ovom spomen parku će moći proučiti fatihu svojoj djeci i svim poginulim braniocima i komandantu Zaimu”, poručio je Ernest Imamović, sin Zaima Imamovića i gradonačelnik Goražda.

Istakao je da će na ovom mjestu mladi Goražda, ali i drugi posjetioci kroz održavanje historijskih časova moći naučiti o hrabrosti, herojstvu i požrtvovnosti komandanta Zaima, svih pripadnika Armije i MUP-a RBIH, ali i građana u tadašnjem okrugu Goražde u period 1992 -1995 godine.

“Zahvaljujući komandantu Zaimu i svim borcima danas uživamo slobodu. To nas obavezuje da nastavimo njegovati kulturu sjećanja kroz obrazovanje, nauku i umjetnost. Obaveza nam je da kontinuirano naglašavamo važnost odbrane, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BIH. Obaveza nam je da se sjećamo ljudi koji su doprinijeli očuvanju nezavisnosti. Ponosan sam što mi sa Drine kontinuirano šaljemo poruke mira i prijateljstva i istovremeno promovišemo naše heroje i našu herojsku borbu. Mi ustvari promovišemo i branimo univerzalne ljudske vrijednosti. Hvala općini Trnovo koja je prepoznala važnost i potrebu da se ovdje na obalama Drine izgradi jedan ovakav spomen”, poručio je Imamović.

Zaim Imamović je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio borac i komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH.

Jedan je od najzaslužnijih za odbranu Goražda u presudnoj bitci koja se odigrala u rejonu Preljuće i dijela fočanskog sela Zebine šume. Nedugo poslije toga, u maju osnovao je Prvu drinsku udarnu brigadu na čijem je čelu bio do 1. aprila 1993. godine. Nakon reorganizacije Armije RBiH i formiranja 14. divizije postao je njen komandant.
Poginuo je 9.oktobra 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prijevoja Rogoj, svega nekoliko dana prije uspostave mira u BIH. Goraždani ga pamte po herojstvu, hrabrosti i poštenju, te kao jednog od organizatora operacije kodnog naziva “Krug”, izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.

Komentariši